Дослідники Національного інституту антропології та історії Мексики знайшли 198 стародавніх артефактів та останків живих істот всередині Сак-Актун - найбільшої у світі підводної печери.

Підземні порожнини підводної печери активно використовувалися племенем майя для здійснення жертвоприношень, адже вони вважалися воротами у потойбічний світ.

Відомо, що водолази знайшли кістки людей та тварин, вік яких досягав не менше дев'яти тисяч років. Так, на підводному дні лежали скам'янілості істот, що жили за часів останньої льодовикової епохи, зокрема гігантських лінивців та ведмедів. Як стверджують дослідники, печера була пасткою для тих, хто випадково до неї потрапив: тварини та люди не могли відти вилізти.

Також, були знайдені частини посуду з кераміки, настінні гравюри та предмети церемоніального призначення. 140 з майже 200 предметів належали культурі майя.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Загалом довжина Сак-Актун становить 347 кілометрів, тому можна вважати цей об'єкт другим у світі за величиною із підземних печер. Перше місце займає Мамонтова печера у США (довжиною понад 587 кілометрів), велика частина якої знаходиться поза водним середовищем.

Нагадаємо, раніше експедитори показали фантастичний світ печер.

Льодовикові печери заслуговують на увагу з багатьох причин, але в першу чергу тому, що виникли в тисячолітньому снігу і льоду, а не в гірських скелях. Проточені водою в льодовику ці печери дуже нестійкі. Коли льодовик переміщається, те ж саме відбувається і з печерами і тунелями всередині нього. Брендт Макгрегор і Едді Картайя досліджували фантастичний світ печер, проточених в льодовику Сенді - ці кадри мало хто бачив, повідомляє Do not Panic.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що у Мексиці знайшли справжню печеру казок: фото.

У штаті Кінтана-Роо (Мексика) дослідниками була знайдена найбільша в світі затопленна печера, загальна протяжність якої складає 347 км. Автори відкриття вважають, що це - важлива археологічна знахідка, яка може розкрити таємниці стародавньої цивілізації майя.

Також "Знай.ua" писав, про те, що джунглі приховували печеру творця біткоіна.