Дослідження провели у Королівськом хірургічному коледжі, про що написали у доповіді "Майбутнє хірургії".

За 3 роки досліджень експерти зробили висновок, що у процесі розвитку big data і роботизованою хірургії машини зможуть в ідеалі оволодіти процедурою кесаревого розтину. І з їх допомогою операцію зможуть провести самі медсестри. Фахівці-акушери і хірурги будуть готовими, хоча вони не обов'язково будуть постійно присутні в операційній.

Такі технології вже застосовуються в "швидкій допомозі" для зашивання ран, їх планується впровадити в ендоскопію.

"Багато здатні освоїти цю технологію. Хірурги та інші досвідчені лікарі можуть спостерігати, але не втручатися", - говорить керівник дослідження, нейрохірург Річард Керр.

Повністю роботизовані операції будуть недоступні ще протягом десятиліть, утім прогноз медиків вже насторожує деяких пацієнтів.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Такий розвиток речей викликає у мене жах. Я хочу бути впевненим, що коли потраплю на операцію, то її проведе досвідчений хірург", - говорить Джойс Роббінс з організації Patient Concern.

Дослідники також прогнозують, що хірургічні втручання стануть менш інвазивними завдяки "мікророботам", котрі працюватимуть кожен над своєю клітиною.

"Технології здатні зробити революцію в сфері охорони здоров'я, оснащуючи персонал життєво важливими інструментами, запобігаючи хвороби до їх розвитку і надаючи пацієнтам можливість краще контролювати своє власне здоров'я", - говорить Метт Хенкок, міністр охорони здоров'я і соціального забезпечення Британії.

Раніше повідомлялося, що в середу, 5 грудня, українська співачка і телеведуча Регіна Тодоренко народила первістка в одній з московських клінік. У повідомленні йшлося, що дитина з'явилася на світ 5 грудня в пологовому будинку № 29 імені Н.Е.Баумана в Москві.

Як раніше повідомляв Знай.uа, відома українська ведуча повернулася на роботу через 3 дні після пологів. Відома українська телеведуча, зірка програми "Сніданок" на каналі 1+1 Валентина Хамайко вчетверте стала мамою. У неї народився син.

Знай.ua писав, що медики перерахували речовини, що провокують викидень. Дослідники з Університету штату Юта виявили, що жінки, які проживають в районі самого густонаселеного регіону штату Юта, мали більш високий ризик (16 %) викиднів після короткочасного впливу підвищеного рівня забрудненого повітря.