Не так давно вчені двох провідних університетів світу: Цюріхського в Швейцарії і Кембриджського у Великобританії відкрили новий різновид планет класу суперземля.

За словами дослідників, вони розташовані до своїх батьківських зірок ближче, ніж Земля до Сонця, і багаті кальцієм і алюмінієм. Про це повідомляє видання Science Alert, передає Хвиля.

Також наголошується, що такі суперземлі за масою можуть перевищувати Землю в десять разів, проте значно поступатися газовим гігантам. Вони складаються з кам'яних і металевих порід, але також можуть мати товсту газову оболонку з водню і гелію і представляти собою міні-Нептуни.

Але при близькому розташуванні до зірки хімічний склад планет може бути зовсім іншим. Наприклад, їх надра можуть складатися головним чином з кальцію і алюмінію, а скелясті породи — бути багатими рубінами і сапфірами.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Таким чином, фахівці визначили три планети, які можуть ставитися до цього типу: HD 219134 b, віддалена на 21 світловий рік від Землі, 55 Рака e (41 світловий рік), WASP-47 e (870 світлових років). Період обігу першої планети навколо зірки становить три дні, а двох останніх — 18 годин.

Згідно з результатами моделювання, на цих планетах немає заліза, але є алюміній, кальцій, магній і кремній. Відповідно, у них немає ядра і магнітного поля, як у Землі. Їх щільність на 10-20 відсотків нижче щільності земної, а атмосфера через близькє розташування до батьківських зірок відсутня. На думку астрономів, HD 219134 b настільки багата рубінами і сапфірами, що може мати червоний або синій колір.

Нагадаємо, космічний апарат "Марс-Експрес" опублікував фото, на якому видно льодовик, що займає практично все дно 80-кілометрового кратера Корольов в північній півкулі планети.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці NASA продовжують радувати незвичайними матеріалами, які пересилає знаходиться на Марсі апарат Mars InSight. В цей раз космічне агентство поділилося записаним звуком вітра на Червоній планеті.

Також "Знай.uа" писав, на Ютуб-каналі "The Hidden Underbelly 2.0 з'явився ролик з однією цікавою знахідкою. Автори каналу змонтували відео про красиву панорамну поверхню Марса. Відео створювали на основі 83 знімків.