Американські вчені виявили, що грибкові інфекції можуть викликати порушення пам'яті у мишей.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Communications.

Співробітники Медичного коледжу Бейлора виявили, що грибок під назвою Candida albicans, який є найбільш поширений з видів Candida і призводить до ураження органів, здатний викликати запальну реакцію, яка призводить до утворення гранульом, що мають спільні риси з амілоїдними бляшками, виявленими при хворобі Альцгеймера. Таким чином вони порушують постання крові та призводять до часткової втрати пам'яті.

Дослідники заразили мишей таким грибком, який не викликає серйозного захворювання, але може мати негативні наслідки саме для функцій мозку. Після потрапляння в мозок мишей, він стимулював активність мікроглії – резидентного типу імунних клітин.

Клітини пришвидшували свою активність, "харчуючись" грибками. Вони також виробляли низку молекул, які призводять до зміцнення грибка всередині гранулярної структури головного мозку.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У заражених грибковою інфекцією мишей порушувалася просторова пам'ять у порівнянні з мишами, які не мали цієї інфекції. Миші зуміли "очиститися" від грибкової інфекції приблизно за 10 днів, однак мікроглія залишалася активною щонайменше до трьох тижнів.

Нагадаємо, що у Львівській обласній інфекційній лікарні помер 43-річний бізнесмен, який напередодні Нового року привіз із Африки смертельну хворобу. Чоловік був у комі на штучній вентиляції легенів. Лікарі тиждень боролися за життя чоловіка, але його стан був дуже важким.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені розповіли, який напій врятує від зимової депресії

Також "Знай.ua" писав, приховану депресію не завжди легко розпізнати під маскою інших хвороб: ознаки, які говорять про те, що вам потрібно звернутися до лікаря.