Астрономи відстежили радіосигнал з космосу, який постійно повторюється. Загадковий радіосигнал отримали за допомогою інтерферометричного радіотелескопу в Радіоастрономічної обсерваторії в Британській Колумбії.

Такий сигнал - це швидкий радіосплеск, якого назвали FRB 180814.J0422 + 73. Він є коротким і потужним сплеском радіоенергії, яке надходить із дуже далеких галактик. Вченим поки не вдалося дослідити, звідки конкретно він надходить до Землі.

Останній радіосигнал, який зафіксували науковці, був особливим. Він повторювався з певними часовими проміжками, ніби його хтось штучно посилає.

Команда Радіоастрономічної обсерваторії виявила перший такий сигнал FRB 14 серпня 2016 року. Після цього вченим вдалося зафіксувати його ще чотири рази в наступні два місяці. Усі вони надходили з одного і того ж місця космосу. І тільки під час третього сплеску, 17 вересня, вчені зрозуміли, що є чітка закономірність повторення цього радіосигналу.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

Астрономам вдалося відстежити його. Вони визначили, що він надходить з надзвичайного магнітного середовища, області FRB 121102, яка знаходиться навколо чорної діри. Розрахунки показали, що повторюваний сигнал розташований в 1,6 мільярда світлових років від Землі.

Команда науковців також побачила дивну схожість між двома повторюваними сплесками. Більшість FRB - просто різкий гудок, схожий на одну ноту, зіграну на трубі. Але деякі складалися з окремих сплесків, які розрізнялися в частоті, немов сумне "уа-уа-уа" на тромбоні.

Раніше астрономи зафіксували близько 60 радіосигналів з космосу, проте досі жоден із них не повторювався.

Нагадаємо, що космічному апарату TESS вдалося відкрити нову екзопланетуHD21749b, розташовану в сузір'ї Сітки в системі великого червоного карлика. Як повідомляють астрономи, екзопланета робить повний оборот навколо своєї зірки за 36 днів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", NASA зробило приголомшливі знімки України з космосу: краса перехоплює дух.

Раніше "Знай.ua" писав, що астрономи вперше виявили ознаки життя на далекій планеті.