Дослідники Орхуського університету, Данії та Копенгагенського зоопарку виявили, що рівень мутацій у людини значно нижче, ніж у наших найближчих родичів-приматів.

Дослідження "Пряма оцінка мутацій у мавп примиряє філогенетичне датування" було опубліковано в журналі Nature Ecology and Evolution, передає Хвиля.

Протягом останніх мільйонів років частота людських мутацій сповільнювалася, тому в даний час у людей відбувається значно менше нових мутацій, ніж у наших найближчих родичів-приматів.

Нові дані можуть бути важливі для оцінки того, коли жив загальний предок людей і шимпанзе, і для збереження великих приматів у дикій природі.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Показане в дослідженні зниження частоти мутацій у людей також може означати, що ми повинні змінити оцінку розколу між неандертальцями й людьми, щоб вони були ближче до цього.

Використовуючи секвенування цілих геномів сімей, можна виявити нові мутації, виявивши генетичні варіанти, які присутні тільки у дитини, а не в батьків.

У дослідженні взяли участь 10 сімей батьків, матерів і нащадків: сім сімей шимпанзе, дві сім'ї горил і одна сім'я орангутангів . У всіх сім'ях дослідники виявили більше мутацій, ніж можна було б очікувати, виходячи з кількості мутацій, які зазвичай виникають у людських сім'ях з батьками аналогічного віку.

Це означає, що річна частота мутацій у людей приблизно на третину нижче, ніж у мавп.

Більш висока частота мутацій означає, що число генетичних відмінностей між людьми і шимпанзе буде накопичуватися протягом більш короткого періоду. Якщо застосувати нові рівні мутацій для мавп, дослідники підрахували, що видоутворення, яке відділяло людей від шимпанзе, мало місце близько 6,6 мільйонів років тому.

Якщо застосовується коефіцієнт мутації для людей, видоутворення повинно було бути близько 10 мільйонів років тому.

"Час видоутворення, яке ми можемо тепер розрахувати на основі нового коефіцієнта, набагато краще відповідає часу видоутворення, яке ми очікуємо від датованих скам'янілостей людських предків, про яких ми знаємо", — пояснює Міккель Хайде Шиеруп з Орхуського університету.

Нагадаємо, вчені змогли визначити сліди давніх народів в сучасних ДНК.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили незвичайну ящірку. Фахівці шоковані, адже такі мутанти в природі не виживають.

Також "Знай.uа" писав, генетики кинули виклик рідкісній аномалії геніталій.