Багатьох людей лякає сама думка, щоб просто подряпати iPhone. А як ідея перетворити "яблучну продукцію" в труху?

Саме це і зробили дослідники з Університету Плімута, а все заради того, щоб вивчити елементи, з яких складається смартфон і показати необхідність утилізації старих телефонів, пише Mirror.

Зокрема, група хотіла проанализировать кількість рідкісних або так званих "конфліктних" елементів в кожному телефоні.

iPhone 4S

"Ми все більше покладаємося на наші мобільні телефони, але як багато з нас насправді знає, що ховається за екраном? Це рідкісні елементи: неодим, празеодим, гадоліній і диспрозій, не кажучи вже про золоті, сріблі та інших цінних елементах", — говорить доктор Арджан Дійкстра.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Щоб у подробицях вивчити всі елементи, з яких складається iPhone 4S, вчені помістили смартфон в блендер і натиснули на кнопку подрібнення.

Труху з різних елементів дослідники змішали з перекисом натрію — потужним окислювачем — при температурі майже 500°C.

Потім вони провели детальний аналіз розчину в кислоті для визначення точного хімічного складу.

Результати показали, що в середньому iPhone 4S містить 33 г заліза, 13 р кремнію і 7 г хрому, а також меншу кількість інших речовин.

Елементи з яких складається iPhone 4S

Дослідники говорять, що телефон також містить низку "критичних елементів": 900 мг вольфраму, 70 мг кобальту і молібдену, а також 160 мг неодима і 30 мг празеодима. Кожен смартфон також містить 90 мг срібла і 36 мг золота.

Це означає, що для створення одного телефону треба видобувати 10-15 кг руди, в тому числі 7 кг високоякісної золотої руди, 1 кг типовою мідної руди, 750 г типовою вольфрамової руди і 200 г типовою нікелевої руди.

Дивись ще: "Ким був iPhone до того, як став відомий"

Нагадаємо, смартфон врятував чоловіка від смерті.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Xiaomi Mi 9 зганьбив корпорацію.

Також Знай.uа писав, що глава OnePlus вирішив відмовитися від звичайних навушників.