Дослідники з Австралії (Університет Нового Південного Уельсу) повідомили сенсаційні дані – мозок людини робить вибір раніше, ніж сама людина усвідомлює його. Про це Роджер Кеніг-Роберт (Roger Koenig-Robert) і Джоель Пірсон (Joel Pearson) пишуть у статті, опублікованій в журналі Scientific Reports. Передає Хвиля.

Так характерні патерни активності нейронних мереж в головному мозку дозволили дослідникам показати, що вибір між двома альтернативами наш мозок здійснює задовго до того, як ми самі свідомо приймаємо рішення.

Відомо, що в експерименті взяли участь 14 здорових добровольців. Фахівці помістили учасників томограф. Їм показали дві картинки з візерунками: одне — з червоними горизонтальними лініями, інше — з зеленими вертикальними.

Після картки згасли, а добровольцям давалося до 20 секунд, щоб подумки вибрати одну з них, просигналив про це натисненням кнопки, після чого їх просили, як можна точніше представляти вибране зображення.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Дослідників при цьому не цікавили образи, які виникають. Експерти, реєструючи слабкі зміни в кровотоці, відстежували активність нейронів в ході самого процесу прийняття активності.

В кількох відділах мозку були помічені патерни активності, відповідні того чи іншого вибору. Більш того, для роботи цих мереж автори зуміли передбачити вибір людини заздалегідь, ще до того, як він зрозуміє, що визначився з рішенням. У самому ефектному разі нейрофізіологам вдалося таким шляхом передбачити рішення за цілих 11 секунд.

Однак, це далеко не перша робота, яка доводить, що наш мозок приймає рішення до того, як ми це усвідомлюємо. Але, варто зазначити, що перш авторам не вдавалося досягти таких вражаючих цифр. В експериментах 2008 року "передбачення" вдавалося зробити максимум за чотири секунди до усвідомлення, а в 2011 році — за 10 секунд.

Нагадаємо, американські нейрофізіологи навчили нейромережу відновлювати зображення осіб з людських спогадів. Їх розшифрують за допомогою магнітно-резонансної томографії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нейрофізіолог Біжан Шаропов зробив сенсаційну для пересічної людини заяву і розвінчав популярний міф про мозок. Виявилося, що в організмі людини нервові клітини відновлюються.

Також "Знай.uа" писав, ринок технологій віртуальної і доповненої реальності в охороні здоров'я зміниться всього за три роки і цього вже є вагомі докази. Адже за прогнозом Grand View Research, обсяг ринку до 2025 року буде становити $5,1 млрд, а в минулому році він оцінювався в $976 млн.