Канадські учені з Торонто провели цікавий експеримент, в результаті якого з'ясували, що в гіпокампі людини є нейрони, які відповідають за сприймання коротких проміжків часу. Дану роботу опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Передає Хвиля.

До речі, раніше їх виявили у щурів, а тепер і у людини.

В останньому дослідженні автори посилаються на попередні роботи, які показали, що в гіпокампі щурів є підполе CA1, нейрони якого активуються в короткий часовий інтервал, який обчислюється секундами, між подіями. Вони припустили, що у людини повинна бути схожа система в мозку. Щоб перевірити це, вони поставили досвід.

В експерименті взяли участь 18 здорових добровольців. Учасники запам'ятовували 4 різні послідовності картинок, кожна з яких тривала 9 секунд.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Послідовності відрізнялися як за змістом картинок, так і інтервалами між зображеннями. Сам експеримент ділився на три стадії: запам'ятовування, тест на впізнавання і уявне повторення послідовності. Два останніх етапи проходили при скануванні магнітно-резонансний томограф (МРТ).

Дослідники звернули увагу, що в передньому гіпокампі учасників під час пауз відбувалася та ж активність нейронів, що і у щурів в ранньому схожому експерименті.

Як повідомили експерти, ці дані говорять лише про фіксацію коротких проміжків між подіями, але вони можуть бути ключем до формування часової шкали для довготривалої пам'яті. Саме цій темі вони і хочуть присвятити подальші дослідження.

Відомо, що про нейрони місця біологи говорять давно. Їх існування в гіппокамповій формації ніхто не заперечує, але вчених цікавить сприйняття часу, з яким все не так очевидно.

Ще в 2016 році португальські біологи показали, що дофамінергічні нейрони чорної субстанції можуть регулювати суб'єктивне сприйняття часу. При їх активації миші недооцінювали часовий інтервал між стимулами, а при інактивації переоцінювали.

Нагадаємо, нейроінженери з Колумбійського університету створили систему, яка "переводить" думки в розбірливу і впізнавану мова.

Як повідомляв портал "Знай.uа", хворобу Альцгеймера можна вилікувати за допомогою комбінованого методу, що включає світло - і звукотерапію.

Також "Знай.uа" писав, дослідники розробили комп'ютерну модель, в якій цифрові гризуни отримали вибір з двох важелів, один з яких був пов'язаний з шансом на отримання винагороди. "Правильна" звичка була закріплена за важелем з нагородою.