Рідкісна зірка-магнітара XTE J1810-197 робудилась! На подібних їй нейтронних зірках час від часу спостерігаються вибухи, потоки випромінювання від яких можуть досягти Землі. Про це заявила міжнародна група вчених. Передає Хвиля.

Це нейтронна зірка, що володіє виключно могутнім магнітним полем.

Астрономи зауважили, що ця зірка є одним з відомих 4 магнитарів, які мають здатність випромінювати потужні радіохвилі. При цьому магнітне поле цього небесного тіла в 1 квадрильйон разів сильніше магнітного поля нашої планети.

Ця зірка вже багато років не дає спокою дослідникам. Автори повідомляють, що радіосигнал з неї зареєстровано в грудня 2018 року.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Зірка мовчала протягом 11 років (з 2008 року), однак несподівано прокинулася і почала видавати сигнали, що відрізняються від попередніх.

Фахівці припустили, що підземні поштовхи постійно перебудовують її магнітне поле. Вони також впливають на діапазон електромагнітних частот, і в тому числі — на радіохвилі.

Астрономи не виключають, що на цій зірці відбуваються потужні підземні поштовхи, які в підсумку повністю змінюють магнітне поле. Ці поштовхи можуть впливати на діапазон різних електромагнітних сигналів, в тому числі і на радіохвилі.

На сьогоднішній день ідентифіковано всього 23 магнитари. Таємничий об'єкт XTE J1810-197, який замовкав, є першим з відомих науці подібних об'єктів, що випромінюють радіохвилі.

Вперше радіовипромінювання від нього було зафіксовано в 2004 році через рік після того, як зареєстрований потужний викид рентгенівського випромінювання від цього ж джерела.

Нагадаємо, команда японських учених знайшла новоутворення в сузір'ї Тельця. Їм вдалося виявити знахідку за допомогою надпотужного телескопа ALMA.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Алабамського університету стверджують, що перша планета Сонячної системи насправді ближче до Землі, ніж у середньому — до Венери.

Також "Знай.uа" писав, Плутон – загадковий об'єкт, який досі є маловивченим. Він знаходиться на відстані трьох мільярдів від Землі. Ситуація з цією таємничою планетою частково прояснилася лише в 2015 році.