На північному заході Китаю виявили представницю вимерлого виду птахів, яка жила 110 мільйонів років тому і застала навіть динозаров.

Але цікаво інше, в нутрощах вимерлого пернатого виявили яйце, пише Nature Communications.

Після того як палеонтологи викопали останки птиці в середині 2000-х років, ця непізнана викопна істота зберігалася протягом понад десяти років в Китайському інституті палеонтології і палеоантропології хребетних тварин.

Скам'янілості вимерлою птиці

В 2018 році дослідник Аліда Бейлуел вивчала зразки в архівах інституту в пошуках м'яких тканин.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Помітивши роздавлений шкіряний ком у животі копалин, Бейлуел проаналізувала мембрано-подібну масу, і виявила, що це яйце, що збереглися разом з кістками доісторичної птиці.

Цей чудовий зразок — перший випадок, коли вчені виявили яйце всередині останків вимерлої птиці.

Тому це одна з найбільш значних скам'янілостей, знайдених в крейдяну епоху, особливо враховуючи, що дорослі птахи виношують яйця близько доби.

Скам'янілості вимерлою птиці

Яйце також дозволяє пояснити, як давня птиця загинула.

Велика частина шкаралупи складається з двох шарів (звичайні пташині яйця мають тільки один шар), а другий шар не містить необхідної кутикули яєчної шкаралупи. Це свідчить про те, що птах занадто довго тримав яйце всередині свого тіла.

Через цю аномалію дослідники вважають, що пташка страждала від захворювання, при якому яйце "застряє" всередині тварини. Ця травма може призвести до того, що яйце обростає додаткової шкаралупою, яка може "задушити" ембріон і навіть убити матір.

Якщо теорія палеонтологів вірна, знахідка представляє собою найстаріший документально підтверджений випадок цього репродуктивного розлади.

Нагадаємо, дослідники з Унівеситету Кінкі на крок ближче до того, щоб клонувати вимерлих тварин.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також "Знай.uа" писав, 10 древніх істот, які все ще існують.