У Китаї виявлені тисячі скам'янілостей давніх морських організмів, що населяли Землю 518 мільйонів років тому.

Палеонтологи вважають, що їх масштабна знахідка допоможе розширити наше розуміння про життя під час Кембрійського вибуху, пише Daily Mail.

Відкриття відбулося на березі річки Дансюй в провінції Хубей на півдні Китаю, де виявили примітивні форми медуз, морських губок, анемон, черв'яків, водорості і безліч інших безхребетних.

Виявлені останки древньої медузи

Виявлені гірські породи показують, що відбулося понад 500 мільйонів років тому, коли життя на Землі пережило величезний сплеск різноманітності форм життя — Кембрійський вибух.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Загальна кількість знайдених копалин становить 4 351 істота з 101 виду. Більше 50 % відкриттів вважаються раніше невідомими видами.

На відміну від інших кембрійських копалин, Циньцзян унікальна тим, що включає в себе не тільки добре збережені скам'янілі, але і м'якотілі організми.

На думку авторів, унікальні знахідки допоможуть розширити знання людства про ранньої еволюції тварин.

"Скарбниця біоти Циньцзяна надає захоплюючу можливість дослідити, як палеоекологічні умови вплинули на екологічне структурування та еволюційні фактори під час кембрійського вибуху", — пояснила доктор Еллісон Дейлі з Лозаннського університету в Швейцарії.

Древні мешканці морських глибин

Дослідники стверджують, що відкриття родовища в Китаї може змагатися з попередніми копалинами в Берджесі в 1909 році, Ченцзяні в Китаї і на Ему-Бей в Австралії.

Наприклад, знахідки в Берджессе датуються 508 мільйонами років тому і включають добре збережені скам'янілі, що свідчать про стан шкіри, очей, кишечнику та мозку тварин.

Нагадаємо, на північно-заході Китаю виявили представницю вимерлого виду птахів, яка жила 110 мільйонів років тому і застала навіть динозаров.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені знайшли дивного монстра в обладунках.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Унівеситету Кінкі на крок ближче до того, щоб клонувати вимерлих тварин.