Команді професора інституту Scripps Research Олів'є Джорджа (Olivier George) вдалося вилікувати мишей від алкоголізму за допомогою лазера. Про це вони пишуть у статті, опублікованій в журналі Nature Communications. Передає Хвиля.

Раніше лабораторні експерименти вже показали, що важливу роль в алкогольній залежності відіграють клітини центрального ядра мигдалеподібного тіла мозку, ключового регулятора роботи емоцій і пам'яті.

Більше того, зловживання спиртним змінює рівні деяких гормонів в мигдалині – так, у важко питущої людини в період стриманості тут накопичується кортиколиберин. Блокуючи чутливі до нього рецептори, на тварин вдається помітно послабити симптоми відмови від наркотику.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Причини і деталі цього погано зрозумілі. Тим не менш, професор Джордж і його колеги вирішили перевірити ефекти точкового впливу на чутливі до кортиколиберину нейрони мигдалини.

Для цього використовувалися що вже майже класичними методи оптогенетики: лабораторні тварини зазнали генетичним маніпуляціям, так що їх цільові клітини стали реагувати на лазерне випромінювання певної довжини хвилі. Модельних тварин, які демонстрували важкі форми залежно від спиртного, піддавали такої процедури з повним відключенням кортиколиберин-рецепторних нейронів мигдалини.

І справді, симптоми алкоголізму у них зникали, зник і потяг до випивки, хоча вони тут же поверталися знову, як тільки вплив на клітини лазером припинявся.

На жаль, подібна процедура лікування була випробувана тільки на гризунах. Дана процедура не призначена для лікування хворих людей. Робота команди Джорджа демонструє деякі нові аспекти алкогольної адикції та напрями боротьби з нею.

"Проте робота може стимулювати створення невеликої молекули, що впливає точно на цю популяцію нейронів, – додає вчений. – Провівши необхідний скринінг речовин, ми сподіваємося отримати ліки років за 10-15, які набагато швидше звичайних".

Як відзначають фахівці, пристрасть до спиртного – одна з найпоширеніших, важких і руйнівних форм залежності.

Нагадаємо, надмірне вживання алкоголю впливає на будову ДНК і посилює залежність до спиртних напоїв.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з Університету Індіани з'ясували що пиво викликає найсильніше звикання з усіх алкогольних напоїв.

Також "Знай.uа" писав, алкогольна та тютюнова залежність вважаються факторами ризику розвитку різних захворювань, включаючи, зокрема, хвороби життєво важливих органів і психічні розлади.