Нині інформаційна безпека багатьох лікарень організована на дуже слабкому рівні. Це може призвести до помилок в діагнозі лікарів та навіть смерті людей.

Річ у тому, що штучний інтелект може змінювати результати комп'ютерних досліджень. Зокрема, він може зробити так, що хворий не дізнається про діагноз і не отримає медичну допомогу, поки не буде занадто пізно. Або ж раптом можуть з'явитися "штучні пухлини.

Команда вчених створила шкідливе програмне забезпечення, яке дозволило автоматично додавати злоякісні новоутворення в КТ і МРТ ще до того, як результати потраплять на розшифровку рентгенологам.

Для наочності впливу програми провели експеримент. Вчені використовували реальні результати сканувань легень і змінили 70 з них, щоб обдурити лікарів. І їм це вдалося.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

У 99% випадків лікарі помилялися, якщо на знімку були "фальшиві" пухлини. Коли програма видаляла їх з результатів сканування, то лікарі міняли вердикт у 94% випадків. Навіть коли лікарям повідомили про експеримент і надали нові реальні та змінені результати сканувань, вони все одно в більшості випадків помилялися.

Лікування раку
Лікування раку

Експеримент проводився на прикладі раку легенів, однак шкідлива програма здатна нашкодити та при інших діагнозах — раку мозку, хворобах серця і кровоносних судин, травмах хребта і багатьох інших.

Але навіть без крайніх заходів потенціал впливу програми дуже великий. Наприклад, ще бувши кандидатом в президенти, Хілларі Клінтон у 2016 році виконала комп'ютерну томографію легень. Вона підтвердила наявність пневмонії, а не більш серйозного захворювання. Це частково заспокоїло громадськість, що дозволило їй продовжувати політичну гонку.

Вчені підкреслюють: основна проблема безпеки в медичному обладнанні та внутрішніх мережах і базах даних лікарень, які не використовують шифрування і цифрове кодування. Одна з лікарень намагалася використовувати шифрування, але налаштувала його невірно, в результаті чого доступ до зображень все одно зберігався, уточнюють автори.

Як приклад, автори дослідження за 30 секунд впровадили вірус в мережу ізраїльської лікарні. І ніхто з медичного персоналу цього не виявив.

Нагадаємо, що українські вчені знайшли спосіб врятувати людство: він був у всіх перед очима.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені показали, як єдина пісня здатна перевернути життя людини.

Також "Знай.uа" писав, що ці невинні продукти можуть позбавити вас зору.