Відомий астроном Джонатан Макдауелл і Данна Барнетт, учасниця місії розповіли, що ізраїльський місячний ровер "Берешит" успішно включив двигуни, "відірвався" від тяжіння Землі і вийшов на навколомісячну орбіту. Передає Хвиля.

"Схоже, що "Берешит" успішно вийшов на орбіту Місяця — судячи за даними телеметрії, його двигун ідеально відпрацював маневр, змінивши швидкість руху апарату на 323 метри в секунду. Остаточно це стане зрозуміло після того, як SpaceIL обчислить його нову орбіту", — пише науковець у своєму мікроблозі.

За перші кілька тижнів після запуску "Берешит" успішно здійснив всі маневри, необхідні для виходу на траєкторію зближення з Місяцем і вийшов на "фінішну пряму". За прогнозами ізраїльських фахівців, він вийде на її орбіту в перших числах квітня і сяде на поверхню напередодні дня космонавтики.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зараз перший ізраїльський місяцехід обертається з досить витягнутої траєкторії навколо Місяця, віддаляючись від неї на десять тисяч кілометрів і підходячи на 500 кілометрів до її поверхні. Згодом "Берешит" ще кілька разів включить двигуни, що зробить його орбіту більш круглої і виведе його на траєкторію посадки.

За поточними планами SpaceIL, вона відбудеться 11 квітня, за день до дня космонавтики. Якщо все пройде вдало, зонд зробить кілька стрибків по поверхні Місяця, отримає її фотографії і буде вести наукові спостереження до тих пір, поки працюють його батареї і електроніка не перегріється.

Зазначимо, що ізраїльський апарат "Берешит" був успішно виведений в космос в кінці лютого на борту ракети Falcon 9. Спочатку він створювався для участі в популярному конкурсі Lunar XPrize, в рамках якої приватні любителі космонавтики повинні були створити повноцінний луноход і відправити його на супутницю Землі.

Ізраїльські розробники схитрували, що не дивно, і створили не місяцехід, а "лунопрыг" – робот, який торкнеться Місяця в одній точці, відштовхнеться від неї і пролетить 500 метрів. Після цього він отримає фотографії супутниці Землі, зніме її на камеру і відправить отримані дані назад.

Незважаючи на величезні шанси на успіх, "Берешиту" не вдалося перемогти в Lunar XPrize, так як конкурс був скасований майже рік тому з-за того, що жодна з брали участь у ньому команд так і не встигла підготуватися до запуску до кінця 2018 року. Незважаючи на втрату головного "спонсора", SpaceIL вдалося знайти інших інвесторів і відправити свій апарат в навколоземний простір.

Нагадаємо, на Місяці з'являються таємничі споруди. Відомий уфолог вважає, що земний супутник окупували інопланетяни.

Як повідомляв портал "Знай.uа", науковці NASA відправили апарати Curiosity і Opportunity на Марс, щоб демонструвати у відкритому доступі знімки з поверхні планети.

Також "Знай.uа" писав, NASA назвало дату колонізації Марса.