На півночі Японії в гарячих джерелах було виявлено новий вірус. Він змушує амеб кам'яніти. Завдяки своїм незвичайним властивостям він отримав назву Medusavirus. Його назвали на честь відомої міфологічної істоти Медузи Горгони, яка перетворювала людей на камені.

Вірус не вражає людей, він націлюється лише на одноклітинних організмів виду Acanthamoeba castellanii.

Уражені амеби починають розмножуватися – відбувається реплікація вірусу. В результаті цього деякі організми формують товсту поверхневу плівку і впадають у сплячку.

Вчені з'ясували, що генетичний матеріал вірусу захищений 2660 сферичними шипами. Їм поки не вдалося дізнатися, яке завдання вони виконують.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Вірус має гени 5 типів гістонам. Це ключові білки, які допомагають нитці ДНК всередині клітинного ядра. Жоден із інших відомих вірусів не має всіх 5 видів.

Суть ще однієї відмінності полягає в тому, що Medusavirus не кодує ні ДНК-топоизомеразу II, ні РНК-полімеразу. Інші гігантські віруси, у свою чергу, кодують один і більше з цих ферментів.

Цікавим фактом є те, що кілька генів Medusavirus були знайдені у амеб. Вчені припустили, що вірус вперше вразив їх ще мільйони років тому. Вірус і амеба могли обмінюватися генами протягом довгого часу через горизонтальний перенос генів.

Тепер мета фахівців – детальне вивчення інфекційного процесу Medusavirus, в тому числі і вірусних гістонів.

Нагадаємо, дослідники створили шість антитіл, які можуть бути використані для тестування і потенційного лікування вірусу Зіку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіку дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому

"Знай.uа" писав, що "зомбі-клітини" можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера

Читайте також: Комаровський відкрив очі на лікування поширеного симптому. Лікар закликав не займатися самолікуванням, а правильний препарат потрібно шукати не в аптеках