Вчені з Франції та Австралії створили високоефективний алгоритм, який дозволяє швидко і легко множити занадто великі для звичайних способів числа. Математики шукали цей метод досить довго – протягом майже півстоліття. З того часу, як в 1971 році був запропонований алгоритм Шенхаге-Штрассена, який заснований на швидкому перетворенні Фур'є. Про це повідомляє видання Science Alert.

Новий алгоритм виконується за час, що дорівнює О(n log n), де n – це порядок числа. Він може виконувати операцію множення з числами, які складаються з більш ніж мільярда знаків, протягом не менше 30 секунд.

Інші стандартні методи виконують цю дію, рівне n в ступені 1.58-2. У комп'ютерів обчислення результату з великими множниками може зайняти місяці. Це відбувається внаслідок того, що, наприклад, множення двох тризначних чисел вимагає 9 операцій (кожна цифра одного числа перемножується з цифрами іншого числа), а двох чотиризначних чисел – вже 16 операцій.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Високоефективний алгоритм, створений математиками, корисний для обчислення творів лише дуже великих чисел, наприклад, 214857091104455251940645045059417341952.

За швидкістю він теоретично перевершує відомий метод Шенхаге-Штрассена. Математики розмірковують над тим, чи не були допущені помилки в доказі їх методу. Тому алгоритм потребує подальших перевірок, які підтвердять його правильність та здатність виконувати потрібні задачі.

Раніше портал "Знай.uа" роботи навчилися розпізнавати людські емоції, результат точной на 98%, вчені в захваті

Нагадаємо: цим "гаджетом" пишався кожен бухгалтер і математик 60-х, історія дідуся сучасного калькулятора. Аарифмометр дозволяв швидко і безпомилково виконувати основні математичні дії

Читайте також: нейромережа навчилася передбачати смерть людини з точністю до секунди. В якості матеріалу для дослідження були обрані історії хвороби півмільйона британців у віці від 40 до 69 років