Вчені виявили карликову планету на краю Сонячної системи 12 років тому. За замовчуванням їй був привласнений номер 2007 OR10.

Вона була відкрита відомими планетологами Майклом Брауном, Мег Швомб і Девідом Рабиновичем у 2007 році. Протягом тривалого часу вона вважалася пересічним мешканцем пояса Койпера і крихітним сусідом Плутона. На думку астрономів, її діаметр становить усього 1280 кілометрів.

2007 OR10

Рік тому вчені з Угорщини виявили, що планета набагато масивніша. Виявилося, що її діаметр на 300 кілометрів більше передбачуваного. Крім того, виявилося, що у неї є супутник. Таким чином 2007 OR10 стала найбільшою безіменною планетою в Сонячній системі.

Карликові планети

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Першовідкривачі оголосили конкурс на краще ім'я для цього небесного тіла:

"У нас є 3 варіанти імені, які відповідають правилам присвоєння імен Міжнародного астрономічного союзу. Вони пов'язані з міфологічними істотами, які відображають фізичні властивості 2007 OR10. Варіант, який набере найбільшу кількість голосів, буде представлений на розгляд МАС".

2007 OR10

У голосуванні представлені 3 таких імені:

Холда

Богиня родючості у давньогерманських племен, покровителька рукоділля і жінок. Холда вважається символом Дикої полювання, яка мчить по небу напередодні Йоля. Коли вона збиває свою перину, починає йти сніг. Символом богині з срібними волоссям є веретено, а її улюбленим заняттям – прядіння льону.

Гунгун

Китайський дух води із змієподібним хвостом і рудим волоссям. Це творець повеней і хаосу, відповідальний за нахил осі Землі.

Вілі

Скандинавський ас, брат Ве і Одіна. Разом вони перемогли велетня Іміра і створили з тіла гіганта землю. Вілі з братами також вирізав з дерева людину, подарувавши їй рух і розум.

Карликова планета

Кожен бажаючий може проголосувати за вподобаний варіант на сайті 2007or10.name. Голосування триватиме до 10 травня 2019 року.

Читайте також: науковці виявили в Чумацькому шляху екзопланету, яка поводить себе досить дивно. Дослідники вважають, що в майбутньому вона може знищити на Землі все живе

Нагадаємо, астрономи вперше виявили ознаки життя на далекій планеті. Вчені виявили воду в атмосфері екзопланети, що обертається навколо далекої зірки HR 8799

Як повідомляв портал Знай.uа на відстані 6 світлових років від Сонця вчені виявили суперземлю