Американські дослідники визначили зміни, що відбулися в організмі астронавта Скотта Келлі (Scott Kelly), який провів рік на борту МКС. Для більш точних результатів учені порівняли їх зі станом його брата-близнюка Марка, що залишився на Землі.

Незважаючи на тривалий вплив мікрогравітації, дослідники не знайшли серйозних епігенетичних змін у клітинах, однак були помічені інші наслідки. Передає Хвиля.

Фахівці визначили епігенетичні зміни, тобто зміни в активності молекул, метильних груп, які приєднуються до ДНК і змінюють експресію генів. Вся сукупність метильних груп називається епігеномом.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Відомо, що вчені збирали зразки крові астронавтів, виміряли фізіологічні показники і провели тести на когнітивні здібності протягом 27 місяців. Цей період часу охоплює дні до польоту, під час місії і після неї.

Під час польоту різниця в епігеномі братів становила менше 5 %. Через 9 місяців після місії у Скотта були метиліровані 79 % ДНК, а у Марка — 83 %. При цьому у Скотта були метиліровані гени, що беруть участь в роботі імунної системи.

Це корелювало з підвищенням рівня біохімічних маркерів, пов'язаних із запальними реакціями.

У астронавта також спостерігався стрес від нестачі кисню, сплощення очного яблука, потовщення зорового нерва, зміни кишкової мікрофлори і зниження маси тіла.

Крім того, вчені помітили подовження деяких теломер в білих кров'яних клітинах. Хромосоми зазнали легких структурних змін, стінки артерій стали товщі, а вміст колагену в них зменшилася.

Когнітивні навички стали трохи гірше після повернення на Землю. Протягом шести місяців більшість параметрів повернулося в норму, однак експресії ряду генів була порушена.

Нагадаємо, експерти підтвердили чутки про те, що Міжнародна космічна станція може бути під контролем інопланетян. Приводом для звинувачення став опублікований відеоролик.

Як повідомляв портал "Знай.uа", NASA планує виявити життя на крихітній планеті. У найближчі 6 років стане відомо, чи зможе людство колонізувати Меркурій.

Також "Знай.uа" писав, вченим вдалося вперше сфотографувати чорну діру. А тепер вона навіть отримала ім'я. Космічне "чудовисько", здатне поглинати все живе, шанобливо назвали Поэхи, на гавайській мові.