Біля південно-східного узбережжя Італії місцевим дослідникам вдалося знайти неймовірну знахідку – кораловий риф, який з біорізноманіттям і будовою схожий на рифи Австралії і Мальдівських островів. Про це повідомила газета The Guardian.

Як відзначають вчені, його унікальність полягає у тому, що корали пофарбовані в яскраві кольори — жовтогарячий, червоний і фіолетовий, незважаючи на невелику кількість світла, що потрапляє крізь товщу води. Колись коралові рифи часто зустрічалися у Середземному морі, були частиною його екосистеми, але вимерли.

Забарвлення коралам надають мікроскопічні водорості, які живуть у них - які, як і інші рослини, існують за рахунок фотосинтезу і потребують яскравого освітлення.

Довжина природного об'єкта становить близько 2,5 кілометрів. Риф розташований на глибині від 30 до 55 метрів недалеко від міста Монополі.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Такі коралові рифи називаються мезофотичними, з грецької це означає "наполовину освітлені", і зустрічаються досить рідко.

Директор департаменту біології Університету Барі, професор Джузеппе Коррієро розповів, що знамениті австралійські або мальдівські коралові утворення ростуть майже на поверхні води і максимально використовують сонячне світло. Виявлений в Італії риф дуже рідкісний, так як їм рідко вдається виживати і рости.

"На початку 1990-х я працював морським біологом на Мальдівах. Але я ніколи не думав, що знайду кораловий риф, 30 років потому, в двох кроках від мого дому", - зізнався Коррієро.

Фахівці спільно з італійськими чиновниками вже розробили законопроект, метою якого є захист цієї унікальної природної краси.

Мікробіологи сподіваються на те, що це далеко не останній риф, який можна виявити в даному регіоні. Поки в місце, де був знайдений риф, не будуть пускати туристів, щоб дати можливість кораловому рифу спокійно рости і не піддаватися небезпеці ззовні.

Проте, як відзначають дослідники, потепління морів і підкислення океану сильно знебарвлюють більшість рифів, і більшість з них не здатні рости досить швидко, щоб компенсувати підвищення рівня моря, викликане зміною клімату. Такі рифи є домом для щонайменше 25% морських видів, включаючи риб, губок і молюсків.

Нагадаємо, одним з найцінніших матеріалів у Середньовіччі та в епоху Відродження вважався червоний коралл.

Як повідомляв портал "Знай.uа", властивості і застосування мумиє були відомі ще в стародавній період життя людства.

Також "Знай.uа" писав, японська рослина ашітаба може послужити основою для створення засобу від старіння.