Великих білих акул не рідко називають царями океану і вважають, що небезпечніше хижака немає. Проте, все не так просто. Існує ще один океанський хижак, якого бояться навіть кровожерливі білі акули. І це косатки.

Досі вчені практично нічого не знали про взаємодію великих білих акул і косаток, були відомі лише поодинокі випадки їх зіткнень і в них косатки атакували білих акул.

Кілька років тому дослідницька група з США Monterey Bay Aquarium вирішила грунтовно відстежити зустрічі великих білих акул і косаток. Фахівці поставили на 165 білих акул електронні мітки і відстежили їх переміщення і зіткнення з іншими морськими хижаками.

Так з'ясувалося, що у каліфорнійського берега в районі Сан-Франциско ці акули чотири рази зустрічалися з косатками і кожного разу з острахом пливли геть.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

А в районі Фараллоновых островів, біля берегів тієїж Каліфорнії, дослідження показали, що акули постійно тікають геть, якщо стикаються з косатками.

Білі акули як правило припливають до Фараллонових островів кожен рік до вересня-грудня, щоб пополювати на дитинчат морських слонів. І кожен такий сезон вони вбивали не менше 40 тварин.

"Проте як сюди припливали косатки, ми не бачили жодної акули в полі зору і більше ніхто не вбивав морських слонів".

Таким чином, американські вчені, з упевненістю, заявили, що білі акули остерігаються зіткнень з косатками і залишають район, варто косаткам з'явитися.

І більш того, якщо косатки запливають в "мисливські угіддя", що належать білим акулам, то акули тривалий час не повертаються у це місце.

"Це відбувається навіть у тому випадку, коли косатки просто мимохідь пропливають через цей район", - відзначають експерти.

Поки точно не ясно, чи є білі акули одним з харчових уподобань косаток або ті нападають на них через харчову конкуренцію.

"адже мова йде про дуже великих білих акул, деякі з них досягають у довжину більше 5 метрів. Це хижаки, які звикли господарювати в цих водах, не зустрічаючи опору. А за останні 20-15 років ми спостерігали в цих водах і більш великих особин".

Нагадаємо, палеонтологи виявили скелет стародавнього кита. Істота мала чотири лапи з перетинками і копитами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Нідерландах на піщаний пляж Джуліанадорпа викинуло моторошне морське чудовисько, яке вдалося сфотографувати.

Також "Знай.uа" писав, таємничі русалки налякали солдатів.