Вченим вдалося надрукувати живе серце для пересадки. Матеріалом для нього стали людські тканини.

Це вдалося зробити ізраїльським науковцям з університету Тель-Авіва в ході експерименту, пише CNN.

"Це вперше, коли вдалося успішно змоделювати та надрукувати ціле серце, що містить клітини, кровоносні судини, шлуночки та камери", – стверджує професор молекулярної та клітинної біології та біотехнологій університету Тель-Авіва Таль.

Зокрема, основою стали саме жирові клітини, які вдалося перетворити на стовбурові клітини серцевого-судинного м’яза та поєднати зі сполучною тканиною саме серце невеличке за розміром – всього лише два з половиною сантиметри.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Загалом у ході експерименту вдалося надрукувати 10 таких сердець. Зараз науковці випробовують їх життєдіяльність на тваринах.

"Біологічна сумісність – принципова для змодельованого матеріалу, якщо ми хочемо запобігти відторгненню. Інакше, це повністю нівелює роботу", – зазначив науковець.

Якщо усі стадії випробувань надрукованих на 3D-принтері сердець пройдуть успішно, то ізраїльські вчені переконані, що людство назавжди забуде про проблеми із пересадкою органів. Адже тоді людям не доведеться чекати у чергах потрібного органу. Орган можна буде надрукувати орган з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта і не боятися його відторгнення.

Нагадаємо, що вечірні фізичні тренування приносять організму людини набагато більше користі, аніж денні чи ранкові.

Як повідомляв "Знай.ua", Комаровський розповів про головну оману батьків: так ліниві дорослі заспокоюють свою совість. У новому випуску своєї рубрики в Instagram доктор Комаровський розповів про вживання ехінацеї для зміцнення імунітету.

Також "Знай.ua" писав, що шведські вчені прийшли до висновку, що частота серцевих скорочень у стані спокою, рівна 75 ударів на хвилину, подвоює ризик передчасної смерті серед чоловіків.