Дослідники з американського університету Арізони за допомогою сучасних методів аналізу змогли ідентифікувати наявність масивного геологічного об'єкта з корінних порід водного льоду на поверхні Титану, найбільшого супутника Сатурна. Про це пишет ScienceAlert.

Вчені, які вивчали супутник Сатурна проаналізували дані зонда Cassini, застосувавши інфрачервоний спектрометр. Прилад дозволив астрономам подолати щільний непрозорий атмосферний серпанок, який приховує поверхню планетоїда.

В результаті фахівці знайшли в районі екватора крижане утворення довжиною понад 6000 кілометрів, яке являло собою своєрідну суцільну "стіну", що займає близько 40% загального кола Титану.

До речі, раніше астрономи припускали, що в метановій атмосфері Титану знаходиться суцільний шар органічних опадів, що випадають під впливом сонячного світла в ході розпаду молекул метану.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Вони прийшли до висновку, що лід нерівномірний, але в тропічних широтах він згрупувався невипадково.

Як вважають вчені, крижана "стіна" сформувалася в давнину, в умовах вулканічної активності і, відповідно, інших параметрів клімату на супутнику.

Спостереження також показали, що лід поступово розмивається під потоками метанових дощів, і під ним можуть відкритися обложені шари органічних матеріалів.

Раніше група вчених, яка займається аналізом даних з зонда Cassini, виявила на Титані мережу вуглеводневих озер. Деякі з них утворюються тільки в певні сезони і глибиною досягають декількох міліметрів, інших понад 1 000 років і їх глибина складає до 100 м.

Варто відзначити, що Титан — єдине космічне тіло, крім Землі, на поверхні якого є вода в рідкому вигляді, і єдиний супутник планети, що володіє щільною атмосферою. Діаметр супутника становить 5 125 км — це на 50% більше, ніж у Місяця.

Нагадаємо, вчені виявили гігантську інопланетну станцію, яка обертається навколо Сатурна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили в Чумацькому шляху екзопланету, яка веде себе досить дивно. Дослідники вважають, що в майбутньому вона може знищити на Землі все живе.

Також "Знай.uа" писав, на Марсі відбувся перший в історії землетрус. Катаклізми, які відбуваються на інших планетах, можуть мати руйнівні наслідки для Землі.