Лікарі Давида Лаццері і Карло Россі у своїй публікації Journal of the Royal Society of Medicine спробували пояснити, чому легендарний художник Леонардо Да Вінчі не зміг завершити картину "Мона Ліза".

Як відомо, Да Вінчі чудово володів обома руками: лівої він малював олівцем, а правою - пензлем. Однак, у старості художник втратив здатність працювати правою рукою, як передбачалося раніше, внаслідок інсульту. Тепер же дослідники зробили припущення, що причиною цього стало пошкодження нервів.

Лікарі Лаццері і Россі проаналізували портнер Да Вінчі в старості і помітили, що права рука генія захована в сладках одягу. При цьому його пальці зігнуті всередину долоні.

"Малюнок наводить на думку про інший діагноз, такий як ліктьовий параліч, відомий під назвою "кігтеподібна кисть", - пишуть вчені.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляють медики, причиною хвороби могло стати травма в наслідок падіння. До того ж, проти інсульту говорить те, що Да Вінчі до самої смерті був у ясній свідомості і займався своїми проектами. Ліктьовий параліч пояснює те, чому художник так і не закінчив свою найвідомішу картину "Мона Ліза".

Раніше повідомлялося, що британські фахівці знайшли прижиттєвий портрет Леонардо да Вінчі, який всі ці довгі роки ховався серед документів самого художника. Портрет знайшли під час аналізу документів, що зберігаються у Віндзорському замку. На ескізі зображено бородатого чоловіка.

Мартін Клейтон, керівник відділу гравюр і малюнків в Трасті Royal Collection, знайшов обличчя, коли готував малюнки, що зберігаються в Віндзорському замку, для виставки. Малюнок буде одним з 200 експонатів на найбільшій виставці робіт Леонардо за більш ніж 65 років.

Нагадаємо, нова знахідка допоможе вченим отримати ДНК великого генія Да Вінчі.

Раніше Знай.uа повідомляв, Леонардо да Вінчі раптом з'явився посеред поля через 500 років.

Також Знай.uа писав, італійські вчені розкрили головний секрет Леонардо да Вінчі.