У Будапешті 20 січня помер легендарний продюсер 74-річний Ендрю Вайна.

Чоловік довго боровся проти страшної хвороби. Вайна разом зі своїм діловим партнером Маріо Кассар зняв перші три частини "Рембо", дві частини "Термінатора", "Згадати все", про це інформують Факти.

Продюсер Ендрю Вайна

Зазначається, що на початку багатьох фільмів звучала фраза: "Маріо Кассар і Ендрю Вайна представляють".

"Ендрю Джордж Вайна народився 1 серпня 1944 року в Будапешті. У 1956 році після придушення комуністичним режимом Угорського повстання емігрував за допомогою Червоного Хреста в Канаду. Йому було 12 років, він ні слова не знав по-англійськи і по-французьки. Незабаром його батьки втекли з Угорщини в США. Сім'я возз'єдналася в Лос-Анджелесі," - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Після школи Ендрю вступив до університету в Каліфорнії. Там вивчав кінематографію. Працював перукарем.

Кадр фільму Рембо

"До Каліфорнії приїхав його друг дитинства Габор Колтаї, вони удвох відкрили фірму з виробництва перук високої якості. Продукцією зацікавилися голлівудські кіностудії. Вайна, розвиваючи бізнес, відправився в Гонконг. Там відкрив компанію Gilda Fashion з виготовлення перук. У 1973 році Ендрю вигідно продав її і вирішив зайнятися кіно. У Гонконзі відкрив продюсерську фірму Panasia Films Limited. Її справи йшли так добре, що знаменитий гонконгський продюсер Реймонд Чоу побачив в Вайне конкурента і швидко купив у нього фірму. Panasia Films Limited влилася в компанію Чоу Golden Harvest," - повідомляється.

У 1975 році Вайна з'явився на Міжнародному кінофестивалі в Каннах. Познайомився з продюсером Маріо Кассар. Вони уклали партнерську угоду і відкрили спільну фірму Carolco. Бізнес почали в маленькому офісі на проспекті Мелроуз в Лос-Анджелесі. Дружина Вайни і подружка Кассара виконували обов'язки секретарок. Carolco перші кілька років займалася продажем прокатних прав.

"У 1982 році Вайна і Кассар ризикнули вкласти гроші в зйомки фільму "Перша кров". Головну роль зіграв Сильвестр Сталлоне. Касові збори в світовому прокаті склали 120 мільйонів доларів. У 1985 році випустила "Рембо II". Картина зібрала понад 300 мільйонів доларів.

Терминатор

"Згодом була серія успішних бойовиків і трилерів: "Серце ангела" з Міккі Рурком і Робертом де Ніро, "Червона спека" з Арнольдом Шварценеггером, "Джонні Красунчик" з Міккі Рурком, "Музична скринька" з Джессікою Ланж , "Згадати все" з Арнольдом Шварценеггером, "Ейр Америка" з Мелом Гібсоном і Робертом Дауні-молодшим, "Вузька грань" з Джином Хекменом," - повідомляється.

У 1989 році Вайна продав свою частку в Carolco і заснував компанію Cinergi Pictures. Першим випустили фільм "Знахар" з Шоном Коннері. Потім "Колір ночі" з Брюсом Віллісом та "Людина епохи Відродження" з Денні де Віто. Режисер Джон Мактирнан зняв з Вайн третю частину "Міцного горішка" з Віллісом. Сталлоне випустив з Cinergi бойовик "Суддя Дредд".

Було кілька фільмів, нехарактерних для Вайни - "Червона літера" з Демі Мур і Гері Олдменом, "Ніксон" з Ентоні Хопкінсом, "Евіта" з Мадонною.

Згодом продюсер повернувся в Угорщину. Влаштувавшись в Будапешті, налагодив партнерств з Маріо Кассар, знову стали знімати фільми. Випустили "Термінатор 3: Повстання машин" і "Термінатор: Та прийде рятівник".

Вайне змінив кінематограф Угорщини. Останнім прикладом є успіх у світі угорської драми "Син Саула", яка завоювала Гран-прі Каннського кінофестивалю, премії "Золотий глобус" і "Оскар".

Нагадаємо, помер культовий український музикант, він два роки боровся за життя.

Раніше Знай.иа писав, що названа причина смерті легендарного радянського музиканта: рекомендації лікарів його не зупинили. Він фактично сам загнав себе в могилу. Жахливі подробиці.

Також "Знай.uа" писав, що померла зірка серіалу "Доктор Хто".