Вже в наступному році в Україні з'явиться перша тестова ділянка супершвидкісного вакуумного поїзда Hyperloop, при цьому відкриття реальної експлуатаційної ділянки планується через 5 років.

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає "Економічна правда".

"Ми сподівалися, що тестова ділянка з'явиться набагато раніше - в майбутньому році. Це наш внутрішній дедлайн. Щодо появи реальної ділянки, то 5 років - це реальний термін для створення коридору між Балтикою і Чорним морем", - повідомив Омелян.

поїзд Hyperloop

Так, зі слів міністра відомо, що вартість кілометра такої дороги буде досягати 11 мільйонів доларів. Зазначимо, що приблизна вартість лінії Київ - Одеса складе близько 5,5 мільярдів доларів.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

"Деякі розрахунки є, і вони зроблені нашим партнером - Українським інститутом майбутнього. Попередні розрахунки показали, скільки коштує один кілометр, скільки гіпотетично буде коштувати лінія Київ - Одеса. Близько 5,5 мільярдів доларів - це вартість лінії, один кілометр буде коштувати 11 мільйонів доларів", - розповів Омелян.

Також міністр запевнив, що наукову оцінку проекту буде здійснено вже до кінця цього року.

поїзд Hyperloop

"В Україні ми завершуємо наукову оцінку. Плануємо це зробити до кінця цього року. Поки що ми з обережністю можемо сказати, що наукова оцінка буде позитивною. Подробиць ми ще не знаємо, ми очікуємо їх дізнатися. На основі документації, яку ми вивчили, можна стверджувати, що технологія Hyperloop має перспективу, в тому числі для України", - зазначив міністр.

Крім того, швидкість запуску проекту залежить від пошуку джерел фінансування. При цьому Омелян зазначив, що проект точно не буде фінансуватись з боку держави.

У той же час міністр висловив надію, що проект зможе окупитися вже через 12 років.

Нагадаємо, що орієнтовною датою запуску Hyperloop в Україні називаються 2023-2025 роки.

Як повідомляв портал Знай.uа, користувачі мережі взялися активно обговорювати стан чергового "дива" Укрзалізниці.

Також портал Знай.uа писав, що суд Києва ухвалив попереднє рішення по справі Володимира Омеляна, якого підозрюють у незаконному збагаченні і декларуванні недостовірної інформації.