Мало не щороку Україна втрачає космічні суми з державного бюджету через сумнівні схеми несплати податків. Загальний обсяг сягає 750 мільйонів євро – принаймні, такі результати досліджень фракції Лівих та скандинавських Зелених у Європарламенті, результати якого опинилися у розпорядженні німецького видання Spiegel Online.


Тіньова економіка: скільки втратила Україна?

Тіньова економіка України
Тіньова економіка України


За даними експертів, в період з 2015 до 2017 років "недооцінили" експорт залізної руди з України – не менше, ніж на 20 %. Така ж ситуація і з виробництвом сталі та продуктами сільського господарства, котрі потрапляють під незаконні схеми.

Тіньова економіка України
Тіньова економіка України

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще


Зачепили "тіньові оборудки" також інші прибуткові галузі, зокрема гірничу промисловість, з чого фахівці зробили невтішний висновок: приховування прибутків за кордоном коштує Україні приблизно три мільярда євро. Таким чином недонадходження податків до бюджету України щороку сягає 750 мільйонів євро.

Тіньова економіка України та світу
Тіньова економіка України та світу

Серед найпопулярніших методів ухиляння від сплати податків – так звана "трансферна" ціна: фірми з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію до відділів тієї ж самої компанії, однак в країнах з нижчими податками за ціною нижчою за ринкову. У підсумку компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Тіньова економіка України
Тіньова економіка України


Автори дослідження наголошують: така ситуація не припустима, з огляду на те, скільки фінансової допомоги від ЄС отримала Україна, починаючи з 2014 року – понад 11 мільярдів євро, в той же час річний економічний борг вже дотягнув до позначки 92 мільярди євро.

Тіньова економіка України
Тіньова економіка України


При цьому від корупції на українській митниці держава втрачає до 4,8 мільярда доларів США на рік, а це приблизно десята частина від надходжень до державного бюджету, яка удвічі більша за суму кредитів від МВФ, ЄС та Світового Банку.


Дивіться: урядовці домовляються з МВФ про підвищення ціни на газ для українців


Нагадаємо, МВФ пояснив, що буде з економікою України до 2023 року.
Як повідомляв Знай.ua, українські винахідники Олексій Жоголєв та Володимир Павлов спроектували та зібрали розумні лічильники smart-MAC.
Також Знай.ua писав, Україну атакував банківський вірус.