Ватикан повністю підтримує та поважає рішення України про створення єдиної помісної церкви.

Таку заяву зробив секретар з міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер під час зустрічі з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

У свою чергу Клімкін зазначив, що Томос, стане для України першим кроком у поверненні історичної справедливості та захисту прав та свобод українського народу.

"Підтримка Святого престолу і чітка позиція щодо надання томосу є важливим кроком для посилення міжрелігійного діалогу", - передає прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

Разом з тим варто відзначити, що раніше Українська православна церква Московського патріархату не має права вимагати, щоб екзархи Константинопольського патріархату покинули Україну.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Під час синоду УПЦ МП призначення екзархів Константинопольського патріархату в Київ було названо "грубим втручанням" у внутрішні справи церкви.

"По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних стосунках УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб'єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ"

Крім того, архієпископ Телмиський зазначив, що раніше Вселенський патріарх особисто приїжджав у Київ, на що не потрібно було запрошення з боку УПЦ МП, “і все одно церква під проводом митрополита Володимира вибрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і взаєморозуміння".

Варто відзначити, що раніше Українська православна церква Московського патріархату назвала призначення Вселенського патріарха екзархів до Києва "грубим втручанням" у внутрішні справи церкви і вимагає, аби вони покинули Україну.

Призначення екзархів синод УПЦ МП назвав грубим втручанням у свої внутрішні справи та порушенням їхньої канонічної території.

"Екзархи Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української Православної Церкви", - йдеться у рішенні синоду.

В ухвалі також зазначається, що УПЦ МП вважає діяльність екзархів антиканонічною та такою, що "порушує міжконфесійний мир".

Історик пояснив місію православних екзархів, які приїхали в Україну

Нагадаємо, шавки Путіна пригрозили війною через Томос.

Як повідомляв "Знай.ua", Порошенко звернувся до українців, забувши про найголовніше.

Також "Знай.ua" писав, що скандальний намісник Лаври пригрозив українцям "божим прокляттям".