В Україні вже нікого не дивує тенденція тотального переміщення людей із села до міста.

Такі міграції можна пояснити чималою кількістю чинників, однак усі розуміють до яких наслідків це може привести. Детально про це розповіла Валентина Доброта для ТСН.

село

Як зазначає кореспондентка, депресивною територією визнано лише одне місто - Токмак на Запоріжжі.

Ви будете шоковані, але роки української незалежності зникло вже 468 сіл. Ще приблизно стільки стоять пусткою, людей там немає. І лідирує тут Чернігівщина - мінус 54 села.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Демографічна ситуація лише погіршується, а величезні території можуть стати безлюдними.

Як додає Доброта, ситуація настільки погана, що селище міського типу, вже перетворилося на хутір. Люди звідси масово повиїжджали, частина – померли.

Крім того, негаразди посилюються природними умовами, які ускладнюють життя людей за відсутності необхідного догляду.

Щодо квартирного питання, то відомо, що більшість жител так і стоять пусткою, їх ніхто не продає, бо ніхто не купує. Поки була школярка, їздив автобус, тепер від світу відрізані взагалі.

Кореспондента також взяла кілька коментарів у місцевого населення. Одна з мешканок регіону додад: "250 гривень треба заплатити за таксі, щоб з'їздити у район".

Світлана Громаченко одна з наймолодших жительок Прогресу. У неї четверо дітей і жодного поруч.

Як вона розповіла:

"Оце Діма навчається в Києві, - жінка показує фотографії. - Це наша старша Юля, вона живе у Мені. Катя наша також. Даринка оце лише поступила. Повертатися не планує - тут немає куди повертатися. Я сама тут не хочу".

У Прогресі вже давно забули, що таке магазин, а в Олешні на зиму закриють. Найбільше там купують макарони та сіль. Десять буханців раз на два дні привозять під замовлення. Від колишнього розмаху цього села залишилися самі спогади.

В свою чергу, на Чернігівщині від 1990 року з обліку знято 54 села, ще десять спорожніли. Це найстаріша за віком населення область і ця тенденція історична.

Про те, що Чернігівщина привабливий регіон для пенсіонерів, писали путівники ще 100 років тому. Витяг за 1912 рік: "Чернігів - улюблений пункт, куди направляються доживати".

Як ви вже здогадались, ситуація посилюється тими явищами, що мають місце в нашій країні в даний період.

Катастрофічно скорочується населення в усій Україні. Міграція, війна, ДТП, але найголовніше - лише у Києві народжуваність перевищує смертність.

У семи областях України на сотню померлих не народжується і половина дітей. І така тенденція зберігатиметься.

Якщо демографічна ситуація найближчими десятиліттями не зміниться, українців в Україні може просто не залишитися: хто виживе, той виїде. І вихід один - завозити людей з інших країн.

Така ситуація лякає не на жарт. Сподіваємося, держава почте застосовувати необхідні механізми та програми для покращення становища у селах.

А що ви думаєте з цього приводу?

Нагадаємо, українці б'ють рекорди народжуваності, але не на батьківщині. Жінки масово відправляються до інших країн та заводять там сім'ї, тоді як в україні ці показники значно знизились.

Як повідомляв Znaj.ua, кількість молодих українців, які їдуть навчатися до Польщі, за останні роки критично зросла: за три роки з 10 000 число збільшилося до 35,5 тисяч.

Також Znaj.ua писав про те, що у вирішенні спірних питань з Польщею Україна зазвичай приймає сторону нападу. Тактика, якої дотримується український МЗС, повинна бути оборонною, інакше на нас чекає угорський сценарій, тільки вже з поляками.