У п'ятницю, 12 жовтня Синод Російської православної церкви прийняв шокуюче рішення. Російська православна церква де-факто розірвала єдність з Константинопольським патріархатом. Так в храмах Московського патріархату призупинять молитовне поминання Константинопольського патріарха Варфоломія.

І до всього іншого призупиняється спільне служіння священиків Московського і Константинопольського патріархатів православної церкви. Також РПЦ припиняє участь в структурах під головуванням Константинополя. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Константинопольських патріарх визнав лідерів розколу, легітимізувавши тим самим розкол, який існував понад чверті століття, і, отже, зробив для нас вже неможливим перебувати в єдності з Константинопольським патріархатом", - повідомив митрополит Іларіон, голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ.

Він також підкреслив, що в РПЦ у зв'язку з цим будуть вимушені приймати якісь заходи".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Ми, звичайно, будемо обговорювати на Синоді, я не хотів би предрешать рішення Синоду, але ми вже призупинили молитовне спілкування і поминання Константинопольського патріарха",— сказав митрополит.

Представник РПЦ митрополит Іларіон після засідання заявив, що такий крок став реакцією на рішення Константинопольського патріархату відправити на Україну двох своїх представників – екзархів.

Відзначимо, як дав зрозуміти раніше константинопольський патріарх, це перший крок на шляху до надання Українській православній церкві автокефалії – повної незалежності від Московського патріархату.

У Російської православної церкви, яку очолює патріарх Московський Кирило, вважають Україну своєю "канонічною територією" і Константинопольський патріархат звинувачують у нехтуванні канонів.

Патріарх Варфоломій же говорить про необхідність подолати розкол між православними віруючими України.

Нагадаємо, рішення Константинопольського патріархату про зняття анафеми з предстоятеля УПЦ КП Філарета викликала істерику у Російської православної церкви.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Володимир Путін 12 жовтня зібрав цілий круглий стіл для так званого вирішення питання Російської православної церкви в Україні. Відомо, що до кремлівського царя "на килим" прилетів навіть Рада безпеки Росії.

Також портал "Знай.uа" писав, новина про те, що на засіданні Синоду прийняли рішення надати Українській православній церкві Томос про автокефалію, викликала захоплення у користувачів соціальних мереж. Інтернет кишить коментарями.