Демарш РПЦ і рішення її Синоду про розрив євхаристійного спілкування з Константинополем зіграв в більшій мірі політичний фактор.

Про це повідомляє "Хвиля".

Так, заступник голови Комітету Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський відзначив, що російська церква вже намагається пом'якшити скандал пов'язаний з нещодавнім Синодом, де було прийнято рішення про розрив з Константинополем.

Крім того за словами експерта московські попи вже обмовились та нібито дозволили своїм прихожанам відвідувати храми на Афоні.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

"Російська церква хоч і розірвала євхаристійне спілкування з Константинополем, але вона не повністю порвала з ним. І наскільки я зараз бачу, спікери РПЦ намагаються пом'якшити значення того, що сталося вчора. Наприклад, вони намагаються розділити євхаристійне і молитовне спілкування, і говорять уже, наприклад, про те, що парафіянам можна відвідувати храми на Афоні, але не можна приступати там до таїнств і т.д. Тобто намагаються пом'якшувати позицію, адже це дійсно скандал і через юрисдикційних і інших питань ціла церква рве вищий прояв християнської єдності - Євхаристію".

Також нардеп підкресли, що незрозумілі дії РПЦ взагалі не відповідають жодним правилами. Адже за всіма наявними фактами, російська церква не є материнською, вона як й інші отримувала дозвіл від Константинопольского патріарха.

Єленський також відзначив, що спеціально скликана Рада безпеки РФ для обговорення надання Україні Томосу свідчить про неабиякий інтерес російської влади до церковних справ, особливо в Україні.

Більше того він нагадав, що російська церква взагалі немає жодної власності на території України.

"Мова йде не про майно і гроші, а про вплив і контроль над Україною. Ось чому Кремль приділяє цьому така велика увага. Що стосується церковного майна, то, як відомо, в Україні Московський патріархат не володіє ніякою власністю. Більш того, ніякої власності не має церква УПЦ МП (як, власне, і УПЦ КП, і інші). Тому що вони не є юридичними особами. Власність мають громади, монастирі, братства, місії і т.д. Але не ціла церква".

Нагадаємо, що буде з культурною спадщиною після отримання Томосу.

Як повідомляв "Знай.ua", Макарій влаштував розбірки з Філаретом, об'єднання під загрозою зриву.

Також "Знай.ua" писав, що з'явилося термінове розпорядження щодо УПЦ МП, усі в паніці.

У Росії справжня істерика через томос для УПЦ