Депутати ухвалили законопроект, який має на меті захистити права кредиторів та підвищити рівень виконання контрактів і судових рішень, а також допомогти відновити платоспроможність громадян, які опинились у скрутному матеріальному положенні.

Верховна Рада України в четвер, 18 жовтня, у другому читанні прийняла законопроект №8060 щодо процедур банкрутства. Даний документ підтримали парламентарі 237 голосами.

До другого читання з кодексу прибрали норми з автоматизованого арешту рахунків, єдиного електронного реєстру боржників і мирової угоди.

Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом для задоволення вимог кредиторів та відновлення платоспроможності фізособи.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Документ покликаний підвищити ефективність процедури банкрутства, рівень захищеності прав кредиторів, удосконалити процедуру продажу майна боржника на аукціоні тощо.

Головне, що прописує закон, це те, що тепер є можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. Раніше в українському законодавстві подібної норми не було.

Закон також поклав обов'язки про розгляд справ щодо анкрутства на господарські суди. При цьому участь арбітражного керуючого також обов'язкова. Також у подібних судових розглядах будуть доступні судова та досудова процедури.

Так, в суді можна буде домовитися про реструктуризацію або задоволення вимоги кредитора.

Варто додати, що реструктуризації та списання боргів за кредитами не будуть розглядатися, якщо такі кошти громадяни брали на відпочинок, розваги, купівлю предметів розкоші, а також борги, що з'явилися в результаті участі в азартних іграх.

Нагадаємо, українцям пояснили нюанси отримання кредиту за програмою "Доступне житло".

Як повідомляв раніше Знай.ua, стало відомо про борги України від Північного потоку-2.

Також Знай.ua писав, що власникам євроблях розповіли, чи можуть вони розраховувати на субсидію.

Дивіться: Кредит чи іпотека на житло. Що обирають українці сьогодні