Рівно рік тому, 18 жовтня 2017 року в Харкові на вул. Сумській позашляховик влетів у натовп. Попередньо повідомлялося, що загинули п'ятеро, ще шість осіб отримали травми. Пізніше число загиблих збільшилося до шести осіб.

На місці загинули п'ять осіб – 46-річна Алла Сокол та її 19-річна донька Анастасія, 27-річний Олександр Євтєєв, 28-річна Ніна Кобисева і 46-річна Наталія Умаева. Ще шістьох постраждалих відправили до лікарні з ушкодженнями різного ступеня тяжкості.

Олена Зайцева, підозрювана у справі харківської ДТП
Олена Зайцева, підозрювана у справі харківської ДТП

За фактом ДТП у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Олена Зайцева, підозрювана у справі харківської ДТП
Олена Зайцева, підозрювана у справі харківської ДТП

На перших порах звинувачення висували тільки студентці ХНУ імені Каразіна, прийомній дочці харківського бізнесмена Василя Зайцева, президента ТОВ "Група – Тайфун", генерального директора "Укренергочермет" і зведеній сестрі екс-співробітника прокуратури Черкаської області Дмитра Зайцева 20-річної Олени Зайцевої. За даними Нацполіції, за два роки з моменту отримання прав, за Зайцевій вже значилися кілька порушень ПДР, які, втім, стосувалися паркування в недозволених місцях. Через три дні після ДТП Зайцеву взяли під варту і позбавили прав.

Другий обвинувачений, Геннадій Дронов, спершу проходив у справі як свідок. За його словами, Lexus Зайцевої взявся нізвідки, а він сам рухався на зелений сигнал світлофора.

Однак незабаром статус Дронова в процесі слідства змінився і його також відправили під арешт.

У МВС, як і в поліції після події пообіцяли не спускати справу на гальмах і довести його до реального терміну Зайцевої.

Суд над Зайцевою
Суд над Зайцевою

Але, судячи з усього, ніякі обіцянки і "високий" контроль зовсім не гарантія того, що справа дійсно доведуть до логічного винесення реального вироку.

Наприклад, нічні гонки не стали обтяжуючою обставиною. Багаторазові порушення з боку Зайцевої правил дорожнього руху, скоєні раніше, також на сьогодні не враховуються судом, а ось пом'якшувальні обставини, звичайно ж, були - це каяття Зайцевої та часткова компенсація постраждалим.

Незважаючи на наявність маси відеозаписів і свідчень очевидців, не змогли встановити швидкість, з якою рухався позашляховик Зайцевої, а також визначити, чи порушив Дронов правила проїзду перехресть.

За даними прокуратури Харківської області, перші аналізи в крові Зайцевої виявили опіати, зокрема, кодеїн, а сама дівчина не заявляла, що приймає будь-які медпрепарати, пізніше в її свідченнях з'являється версія багаторічних головних болів і необхідності приймати "Пенталгін".

Через рік після аварії слідство не може похвалитися істотним просуванням, подібні харківському сценарії розгорталися і в Києві, і в Одесі. Поки суд не може надати оцінки того, що сталося, держава застосовує частину заходів, які за задумом, повинні унеможливити подібні трагедії у майбутньому.

Нагадаємо, справою Зайцевої займуться "вищі сили".

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" українцям пояснили, як винуватцям жахливої ДТП вдасться уникнути покарання.

Також раніше портал "Знай.uа" повідомляв, стало відомо про тяжку хворобу мажорки Олени Зайцевої.