Повір'я

Погляди Фоми на життя були дуже близькі селянам, він умів цінувати працю і берегти добро, яке добували цією працею. Тому в народі вірили, що Фома заохочує запасливість і ощадливість, назвали його «велика крома». У цей день якраз підбивали підсумки року і дивилися скільки всього залишилося в коморах, скринях, комірках і льохах на зиму. Якщо все було повним, то говорили: «Радий Фома, що крома велика». І в подяку за наставництво і мудрість, ставили свічку в церкві і молилися святому. Фома ломить засіки - все бери задарма.

Також люди вірили, що сьогодні потрібно віддати окраєць пшеничного короваю, першого випеченого за день, або новонародженому в цей день, або ж тому, у кого слабке здоров'я. За повір'ям, хворий незабаром одужає.

Перед будь-якою роботою сьогодні зверталися з молитвою до Фоми. Вважали, що він допомагає зберігати зерно і правильно його розподіляти протягом всієї зими. Батьки вели дорослих синів, у яких вже була своя сім'я, щоб показати їм засіки, де вони можуть брати для себе самі зерно.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Амбар з містичної точки зору не вважався таким прям небезпечним місцем. Але в ньому теж зустрічалися свої ворожі духи. До комори виходили гадати на Різдво. Народ вважав, що вміст комори може оживати і відповідати на питання. Ніби, якщо на Різдво прикласти вухо до амбарних дверей, то можна навіть почути, як риба, що зберігається, перемовляється там.

Прикмети на 19 жовтня

  • Якщо стоїть безвітряна погода - чекай похолодання.
  • Якщо дим волочиться, то незабаром буде негода.
  • Прилетіли північні птахи - чекай ранніх холодів.
  • На Фому окраєць хлібна тому, хто здоров'ям слабкий.
  • Фома ломить засіки, все бери задарма.
  • Народжені 19 жовтня зазвичай доживають до старості. Носити їм слід аметист або рубін.

Також Знай.uа повідомляв, що на Google Maps були помічені примари.
Нагадуємо, що відома віщунка розповіла, як прожити цей тиждень в залежності від дати вашого народження.

Не забувайте, що тепло буде тільки до суботи, а потім почнуться холоди і дощі. Плануйте відпочинок правильно.