Рішення Російської православної церкви про розрив відносин з Константинопольським патріархатом не робить честі ієрархам.

Про це заявив єпископ Макаріос Христопольський, помічник Вселенського патріарха Варфоломія, постійний професор Патріаршої академії Криту.

Зокрема, він зазначив, що рішення предстоятелів церков були довлі неочікуваним для Константинополя. Єпископ відзначив, що незрозумілі нападки окремих членів вищого духовенства на рішення Синоду стоять лише на особистих інтересах, а не на канонічних постулатах, як того вимагають багатовікові традиції.

"Я не хочу судити рішення церков або заяви їхніх предстоятелів. Я не згоден з тим, що відбувається, з тим, що деякі здійснюють особисті нападки навіть щодо Вселенського патріарха. Мені не подобається ця тактика, і нам, як ієрархам православної церкви, це не робить честі. Коли ми хочемо щось сказати, потрібно правильно застосовувати наші церковні та канонічні постулати. Духовенство і народ все розуміють і судять", – заявив він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст
Показати ще

Макаріос також відзначив, що сприймає неоднозначне рішення РПЦ проте сподівається, що діалог між церквами все ж продовжиться попри голослівні заяви московських попів.

"Думаю, цим рішенням незадоволені всі. Але, якщо вони вирішили чинити так, я поважаю їхнє рішення. Підношу мої молитви і сподіваюся на те, що проблеми пізніше будуть подолані і відновиться євхаристійне спілкування в Ісусі Христі", – додав єпископ.

Разом з тим варто відзначити, що демарш РПЦ і рішення її Синоду про розрив євхаристійного спілкування з Константинополем зіграв в більшій мірі політичний фактор.

Так, заступник голови Комітету Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський відзначив, що російська церква вже намагається пом'якшити скандал пов'язаний з нещодавнім Синодом, де було прийнято рішення про розрив з Константинополем.

Крім того за словами експерта московські попи вже обмовились та нібито дозволили своїм прихожанам відвідувати храми на Афоні.

"Російська церква хоч і розірвала євхаристійне спілкування з Константинополем, але вона не повністю порвала з ним. І наскільки я зараз бачу, спікери РПЦ намагаються пом'якшити значення того, що сталося вчора. Наприклад, вони намагаються розділити євхаристійне і молитовне спілкування, і говорять уже, наприклад, про те, що парафіянам можна відвідувати храми на Афоні, але не можна приступати там до таїнств і т.д. Тобто намагаються пом'якшувати позицію, адже це дійсно скандал і через юрисдикційних і інших питань ціла церква рве вищий прояв християнської єдності - Євхаристію".

Нагадаємо, Макарій влаштував розбірки з Філаретом, об'єднання під загрозою зриву.

Як повідомляв "Знай.ua", з'явилося термінове розпорядження щодо УПЦ МП, усі в паніці.

Також "Знай.ua" писав, що Константинополь добив московських попів.

Томос буде, а от що буде з УПЦ Московського патріархату?