2019 рік в Україні може початися без потрясінь і перевитрат, при отриманні траншу МВФ. Ситуація на валютному ринку може бути стабільною. Про це написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин. Передає Хвиля.

Як повідомляє Данилишин, починаючи з 10 липня українська валюта стабільно слабшала по відношенню до долара, двічі — 27 серпня і 24 вересня досягнувши локальних мінімумів на рівні 28,3 гривні за долар.

На думку експерта, якщо подивитися на попередні 12 місяців, можна побачити кілька періодів яскраво вираженої динаміки курсу гривні до долара.

"Девальвація гривні, яку ми спостерігали в липні-серпні цього року була типовою", — сказав голова ради НБУ.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Також експерт підкреслив, якщо порівнювати курс гривні до долара на початку року і на 16 жовтня, виходить, що за цей час гривня зміцнилася, але незначно, всього на 0,5%.

Також серед факторів, що впливають на курс гривні, Данилишин виділив ціни на основну продукцію експорту та імпорту, перспективи отримання чергового траншу кредиту від МВФ і платежі за держборгом.

"Підведу підсумок. Перше — курсові коливання гривні, які ми спостерігаємо цього року, не настільки великі, як це відбувається з валютами багатьох країн. Друге — думаю, сезонне ослаблення гривні в 2018 році змістилася з типового періоду "вересень жовтень" на "липень-вересень" і його потенціал, ймовірно, вичерпаний.Третя — вважаю дія факторів, здатних позитивно і негативно вплинути на курс гривні до кінця поточного року, в цілому будуть взаємно компенсовані", — вважає глава Ради НБУ.

Данилишин підсумував, що якщо в Україні вдасться отримати транш кредиту МВФ, то уникнути експансії державних витрат в грудні, а також при відсутності потрясінь на світових фінансових і енергетичних ринках, у наступний рік ми можемо увійти зі стабільною ситуацією на валютному ринку.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує зниження середньорічного курсу гривні в 2019 році до 28,655 грн/$1.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, на думку головного виконавчого директора A. G. Bisset Associates LLC Ульфа Линдала, американський долар впаде приблизно на 40% до євро до 2024 року.

Також портал "Знай.uа" писав, якщо представники Європейського Союзу та великої Британії прийдуть до згоди з Brexit та врегулюють ситуацію з державним бюджетом Італії, курс євро різко рвоне вгору.