За чотири роки війни на сході України Мінсоцполітики визначив ще одну категорію людей, яка потребує державної допомоги. Учасники бойових дій (УБД), вони ж – учасники АТО або ветерани війни, яких щороку стає все більше.

Що надає статус АТО


До 2014 року учасник бойових дій асоціювався в українців із ветеранами Другої світової війни та військовими, які брали участь у миротворчих місіях в інших країнах. Однак з початком антитерористичної операції на сході України цей список розширився.

Зараз учасниками бойових дій вважаються бійці Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, СБУ, Міністерства внутрішніх справ та добровольчих батальйонів, які воювали проти російської агресії у Донецькій та Луганській областях.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Ветеран війни" означає, що під час бойових дій військовослужбовець отримав поранення чи контузію та має статус людини з інвалідністю внаслідок війни.

Зараз людей зі статусом УБД та ветеранів війни налічується понад 346 тисяч. Це не рахуючи бійців добровольчих батальйонів, що отримали також цей статус.

Які пільги мають УБД та ветерани війни

Захищає права громадян з даним соціальним статусом закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Отже, люди мають право на безкоштовні юридичні послуги;

Також вони у черзі є першими на отримання безкоштовного житла;

У міському громадському транспорті мають право на безоплатний проїзд;

На оплату послуг ЖКГ їм надається 75% знижка, а ветеранам війни - 100%.

Пільги на послуги зв'язку (домашній телефон тощо).

Деякі види медичних послуг, у тому числі стоматологічних - безкоштовно.

Санаторно-курортне лікування та ін.

На що мають право діти та інші члени родини УДК

Діти до 23 років мають право на безоплатне обо частково оплачене навчання у вишах, соціальну стипендію та безкоштовне проживання в гуртожитках.

Фінансова допомога

Родинам загиблих військовослужбовців на сході України належить отримати 750 або 500 прожиткових мінімумів, який з 1 липня 2018 року складає 1777 гривень.

Грошову допомогу також отримують УДК та ветерани війни - раз на рік (265 грн), а члени родини загиблих бійців - 630 грн.

Ветеранам, що отримали інвалідність внаслідок війни, виплачують до 5 травня наступну суму: I група – 3 685 гривень, II група – 3 265 гривень, III група – 2 845 гривень.

Нагадаємо, Курт Волкер розповів, коли наша країна стане членом НАТО.

Як повідомляв раніше Знай.ua, волонтери розповіли про наймолодшого героя, якого не зламала війна.

Також Знай.ua писав, що молодий командир танкового екіпажу розповів про найстрашніший день свого життя.