Новий законопроект №8487 здере з українских водіїв податок на автомобілі, які старші 5 років.

Якщо сьогодні такий податок діє на "елітні" авто, які коштують від 1 млн 396 тис грн. (розмір плати складає 25 тисяч гривень), то скоро платитиме більшість водії, - пише Politeka.

нові авто

Оскільки українці їздять переважно на старих авто, то й податків не уникнути, більш того, для декого вони виявляться просто непідйомними.

Парламентарії хочуть, щоб податок платили всі. Буквально всі, у кого є транспорт: будь то автобус, легковик або мотоцикл. І не важливо, скільки коштує транспортний засіб. Головне одне, його вік – обкладатися буде машина старше п’яти років від року її виробництва. Платіжки фіскальщики надсилатимуть за місцем реєстрації власника авто.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

старі авто

Ціна питання

Податок на всеі транспортні засоби старше п’яти років будуть розраховувати за спеціальною формулою: Ставка = Ставка базова х К двигуна х К віку х К екологічний.

Як вирахувати суму за формуолою

Якщо автомобіль на бензині, то ставка базова – 200. Якщо на дизелі – 300. Коефіцієнт двигуна – це об’єм двигуна, розділений на 1000 куб см. Коефіцієнт віку – вік автомобіля мінус п’ять. Екологічний коефіцієнт залежить від відповідності автомобіля екологічним стандартам: Євро-2 і нижче – 4; Євро-3 – 3; Євро-4 – 2; Євро-5 – 1,5; Євро-6 і вище – 1.

Наприклад, є автомобіль на бензині з двигуном 2200 см³ і йому пішов шостий рік від дати виробництва. Якщо перші п’ять років власник може не вносити жодної оплати, то починаючи з шостого року від дати виробництва – фіскальна служба пришле платіжку від фіскальної служби на суму 660 гривень.

І так щороку, лише сума буде збільшуватись. Так, на сьомий рік – податок зросте вдвічі (1320 грн). А машина на дизелі з ще більшим обсягом двигуна стане зовсім невигідною.

Наприклад, десятирічне авто з об’ємом двигуна 3000 см³ обійдеться власнику в 9000 гривень щорічно. З двигуном на 1000 см³ – 3000. А враховуючи те, що середній вік автомобілів в Україні 20 років, цифри в платіжках будуть значно страшнішими.

Наприклад, за старий автомобіль на бензині, якому 19 років з двигуном 1300 см ³, доведеться щороку платити 10 920 гривень.

Нагадаємо, чиновники розповіли, які шанси отримати субсидію власникам євроблях.

Як повідомляв раніше Знай.ua, водіям підказали, як вибити знижки при купіві нового автомобіля.

Також Знай.ua писав, що українцям приготували ще один сюрприз. Тепер за кожне четверте відправлення з-за кордону доведеться сплатити податок.