Передача Андріївської церкви в Києві Вселенському патріархату викликала бурхливе обговорення. Українці сперечалися про те, що стоїть за цим: символічний крок, політична дія чи можливо хабар. Ця тема обросла домислами та провокаційними заявами політиків різного штибу.

Однак, насправді церкву не передають у власність а надають для богослужіння Вселенського Патріархату. Андріївську церкву ніхто не вивезе за межі України, вона залишається у власності української держави.

Київська Андріївська церква не стала повною власністю Вселенського патріархату, а лише передана йому в "безкоштовне безстрокове користування". Передбачається, що представники Константинополя будуть проводити там богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії.

Про це заявив релігієзнавець Олександр Саган, коментуючи рішення Верховної Ради про передачу храму від Української автокефальної православної церкви Константинополю.

"Церква як була, так і залишається в державній власності. Просто вона передається без визначення терміну в користування Константинопольського патріархату", - повідомив експерт в ефірі ObozTV.

"Я вважаю рішення парламенту історичним, тому що Верховна Рада заклала основи нашого постійного перманентного зв'язку і спілкування не тільки з Константинопольським патріархатом, але і всім світовим православ'ям", - додав Саган.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще


Нагадаємо, у четвер, 18 жовтня, парламент розглянув проект передачі Андріївської церкви в постійне безоплатне користування Вселенському патріархату. За ухвалення законопроекту свій голос віддали 237 народних обранців.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні почали інвентаризацію в храмах УПЦ Московського патріархату.

Також "Знай.ua" писав, у Білорусі почалися гоніння на священиків