Українська влада і Міжнародний валютний фонд (МВФ) на робочому рівні досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, яка закінчується в березні 2019 року. Передає Хвиля.

"Нова програма stand-by з замовленим доступом до SDR 2,8 млрд (еквівалент $3,9 млрд) послужить основою для економічної політики влади в 2019 році", - йдеться в повідомленні МВФ у п'ятницю ввечері.

Як говориться в повідомленні валютного фонду, угода підлягає затвердженню менеджментом фонду та затвердження його радою директорів.

Після парламентського схвалення державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій персоналу МВФ і збільшення тарифів на газ і опалення для домогосподарств, що відображає ринкові тенденції із збереженням підтримки малозабезпечених споживачів, очікується засідання ради.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Відзначимо, що МВФ замінив програму допомоги Україні з EFF на stand-by. Програма міжнародної допомоги stand-by дається тим країнам, які вийшли з переддефолтного стану.
Попередня програма (EFF) закінчується в березні 2019 року.

Даною програмою було передбачено отримання Україною близько $17 млрд з першим траншем в $5 млрд.

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою та зміною уряду. Всього за програмою EFF Україна отримала $7,7 млрд.

Нагадаємо, Гройсман заявив про те, що припинення співпраці з МВФ обернеться для України дефолтом. Відомо також, що з 1 листопада вартість газу для українців збільшитися на 23,5%. Таке рішення прийняли на екстреному засіданні уряду.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, проект бюджету на 2019 рік в черговий раз демонструє не тільки наплювацьке ставлення нинішньої влади до простих людей, але і повну некомпетентність і нерозуміння урядом елементарних основ економіки і принципів її роботи.

Також портал "Знай.uа" писав, 2019 рік в Україні може початися без потрясінь і перевитрат, при отриманні траншу МВФ. Ситуація на валютному ринку може бути стабільною. Про це написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин.