День працівників харчової промисловості України 2018

Щорічно у третю неділю жовтня в Україні відзначається важливе професійне свято - День працівників харчової промисловості. В цьому році дата припадає на 21-е число. Уточнимо, що свято створене згідно з Указом президента від 8 серпня 1995 року.

Як відомо, харчова промисловість нашої країни - це більше тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 20% від загального обсягу промислової продукції. Найбільша частина реалізованої продукції - це м'ясні і молочні продукти, хліб і хлібобулочні вироби, жири, напої, а також тютюнові вироби.

Специфіка галузі така, що від дбайливих рук залежить і кількість, і якість продуктів, які українці щодня оцінюють і цінують. Тому цей День такий важливий для нашої країни.

Трифон і Пелагея

21 жовтня за народним календарем відзначається свято Трифон і Пелагея (за старим стилем - 8 жовтня). Також православні віруючі в цей день вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита Вятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Трифон Вятський

В цей період наближення зими ставало все більш відчутним. «З Трифона-Пелагеї все холодніше», - говорилося в народі. А для того, щоб морози не застали зненацька, наші предки заздалегідь готували теплий одяг. Господині в цей день діставали кожухи, шуби, шапки, рукавиці і дивилися, чи не вимагають вони лагодження. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», - примовляли в той час жінки.

Пелагія Антіохійська

Крім того, на Пелагею і Трифона селяни опускали на дно річок бочки з засоленими на зиму огірками і капустою. Це вважалося дуже корисним винаходом: під льодом температура води ніколи не опускалася нижче нуля градусів, тому продукти не псувалися, але при цьому і не замерзали. За потреби в льоду рубали ополонку, діставали бочки на світ божий, та на селянському столі серед зими з'являлися дуже смачні різносілля. Варто відзначити, що в цей день слов'яни традиційно починали готувати нові поля - рубали й випалювали ліс.

Іменини в цей день

Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Єлизавета, Іван, Марія, Надія, Микола, Павло, Пахом, Пелагея, Петро, Серафим, Таїсія, Тетяна, Трифон.