Майже 50% українців, які їдуть до Польщі на заробітки, працюють нелегально і не мають жодного соціального захисту. Проте, ця сусідня і дружня країна є найпопулярнішою для українських заробітчан. Перспективи виглядають райдужними - схожий менталітет, легка для засвоєння мова, пристойні зарплати.

Однак з'явилася інформація про те, як насправді йдуть справи з українцями, які працюють в Польщі, і як їх обманюють місцеві роботодавці.
Голова профспілки "Трудова солідарність" Віталій Махинько розповідає, що українець, який працює в Польщі навіть з візою, не має ніяких можливостей захистити себе і свої права.


Замість заробітків люди часто опиняються в ситуації, коли немає ні даху над головою, ні засобів до існування і не можуть виїхати назад в Україну.
"Ми зараз займаємося випадком хлопця, якого до Польщі запросив його давній знайомий. Він працював в передмісті Варшави в таксі Über. Хлопець приїхав по безвізу (на 90 днів). Йому надали житло і автомобіль. Хлопець 2 місяці пропрацював, і йому сказали, що він повинен віддати 1500 злотих. Забрали у нього паспорт і сказали, щоб відпрацьовував. в результаті він не має паспорта і не може повернутися в Україну, при цьому у нього закінчується термін дозволу на перебування в країні. у посольстві він дізнався, що за виготовлення документа , за яким він може вернутьс додому, треба заплатити гроші, яких у нього не було. Йому навіть ніде жити і доводилося ночувати в машині. Сьогодні йому надала житло і купила продукти Міжнародна організація міграції.

Ми ініціювали звернення до поліції. Питання вже вирішують ", - розповів Махинько.
Гарячі лінії профспілки в Польщі закриті, розповідає Махинько. Через кількість звернень, співробітники просто фізично були не в силах допомогти всім українцям, які стали жертвою трудового шахрайства в Польщі. Але українські заробітчани в такому розпачі, що все одно знаходять контакти. Щодня до профспілки надходять до десяти звернень від ошуканих українців.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

"Працівник повертається в Україну, наприклад, 3 вересня, і йому кажуть, що 15 вересня йому вишлють гроші, але насправді нічого не відбувається", - розповідає Махинько. Чиновник застерігає особливо тих, хто їде працювати в сільському господарстві. Умов для проживання там взагалі ніяких.
Нарешті, в Польщі майже немає компаній, які на 100% нормально працюють з українцями. А якщо людина обурюється або скаржиться, її можуть просто викинути на вулицю.

Нагадаємо, раніше Знай.ua писав, що робота батьків за кордоном негативно позначається на їх сім'ях, і особливо на дітях, і може привести до справжньої соціальної катастрофи всередині окремо взятої родини. Діти заробітчан без батьківського піклування ростуть неблагополучними.

Також раніше було опубліковано попередження про те, щоб українці берегли своїх дочок - дівчат заманюють в секс-рабство красивими обіцянками роботи за кордоном.

Але якщо ви все-таки зважилися їхати в Польщу, то вам буде корисний матеріал про субсидії заробітчан: ми писали про те, як отримати пільги в чужій державі.