Нещодавно вкотре винесли на всезагальне обговорення премії топ-менеджерів "Нафтогазу" за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі. Глава українського газового монополіста Андрій Коболєв пояснив, чому він вивів мільйони доларів за межі нашої країни.

Як виявилося, він не вірить українським судам і боїться, що всі його статки заберуть, - пише "kp.ua".

Тому вирішив вивести 8 мільйонів доларів подалі.

За його словами, він перевів гроші мамі, яка живе у Сполучених Штатах Америки.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Великих сум тут на рахунку він ніколи не зберігає - глава "Нафтогазу" побоюється арешту своїх активів в Україні.

"Я перевів гроші мамі в Америку. Вона там живе з 2006 або 2008 року, більше десяти років точно. Якщо я програю апеляцію в 8 млрд гривень проти мене, то що станеться з моїм майном тут?" - сказав Коболєв.

В принципі, нічого нового керівник "Нафтогазу" не сказав. Таких його однодумців в Україні багато. Більшість бізнесменів та політиків віддають перевагу розміщувати свої активи в країнах, де шанують приватну власність і закон більше, ніж тут.

валюта

Але український народ все ж цікавить, як Коболєву вдалося за такі короткі терміни перевести таку суму.

Справа в тому, що згідно з чинним нині законодавством, прості українці можуть виводити з країни суми не більше 50 тисяч доларів на рік, за умови надання декларації про доходи та відкриття індивідуальної валютної ліцензії.

З доходами у пана Коболєва все в гаразд – про премії ходять легенди, так і інформація про розмір зарплати в 2 млн грн в щомісяця є надбанням громадськості. Але все ж лишаэться питання: як?

Адже згідно закону, щоб простому українцю перевести 8 мільйонів знадобилося б 160 років.

"Все як завжди: народу закон, кумам – все"

"Схема виведення великих сум є, - пояснив аналітик Олексій Кущ. Це може бути переклад в рамках однієї сім'ї. Тобто, якщо дружина живе за кордоном, їй можна переводити гроші на рахунок, відкриття якого зараз не ліцензується. Ось тільки простому смертному вивести гроші за цією схемою не дадуть на підставі чисто формальних причин. Хоча і за Андрія Коболєва можуть бути питання: з одного боку, він, ніби як, розлучився з дружиною, і мама може бути членом сім'ї. А з іншого, він вже дорослий хлопчик і сам зізнався, що мама живе в США вже десять років. Значить, спільного господарства вони не ведуть. Загалом, як завжди, "народу закон, кумам - все". Український непотизм у свою непросту кольорі".

Нагадаємо, глава "Нафтогазу" вигадав нову назву для України.

Як повідомляв портал Знай.ua, Коболєв після підняття ціни на газ заявив, що українцям ще мало дісталося.

Також Знай.ua писав про те, що нардеп пояснив, чим загрожує україні монополія.