У понеділок, 30 жовтня, українська валюта потіснила як долар, так і євро. Причини цього різні, а заручниками ситуації за традицією стали клієнти і самі банки.

Зниженню курсу американської валюти сприяли внутрішні фактори, зокрема - різке зниження ліквідності у системі. З одного боку це сталося після того, як казначейство тільки за п'ятницю відшкодувало клієнтам ПДВ на 5,6 млрд гривень, з іншого - Нацбанк через продаж депсертифікатів "відкачав" з ринку майже 20 млрд. Велика частина цієї суми - раніше розміщені кошти, які банки вирішили "перевкласти", але в цілому з ринкового обороту витягли як мінімум 3,8 "живих" мільярдів. Це і відбилося на курсі понеділка, пише "Мінфін".

Якщо враховувати, що ліквідність, що лишилася, сконцентрувалася в обмеженій кількості банків - більшість інших опинилися на голодному пайку і разом з клієнтами були змушені продавати валюту.

Покупців виявилося не так багато. Великі компанії, що отримали відшкодування ПДВ — частково витрачали ці гривні на поточну господарську діяльність, а частково — розмістили ці ресурси до понеділка на депозити. Тільки сьогодні вони перегнали їх на окремі рахунки для купівлі валюти і, відповідно, тільки завтра цей ресурс вийде на міжбанк. Сьогодні ж виник ситуативний перекіс попиту і пропозиції на користь гривні валюти продавали більше, ніж її хотіли придбати. Курс впав. Викуповував надлишок долар НБУ, працюючи в "тихому" режимі через Matching.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Що стосується євро, тут спрацювали фактори міжнародні. На зовнішніх майданчиках долар і євро неслабо поштормило: від мінімальних 1,137 долара за євро до 1, 414 і навіть трохи більше. Валютні скачки моментально відображалися на курсі гривні. Всього за день євро впав на нашому міжбанку з ранкових 32,1733/32,2161 гривень до 32,0659/32,0886 до кінця дня.

Говорити про серйозний і стабільний тренд зміцнення гривні ми не можемо. Радше — про ситуативне падіння долара і євро за рахунок вдалого для нацвалюти розкладу сил на торгах і гривневого голоду у більшості банків. Вже завтра на ринок вийде відкладений попит на валюту і тренд може різко змінитися, але тактично гривня сьогодні здобула перемогу.

Нагадаємо, в уряді розповіли, як ціни на газ будуть підніматися протягом року.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", українцям назвали терміни підняття тарифів на послуги ЖКГ.

Також "Знай.uа" писав, що влада затягує з монетизацією субсидій. Експерти пояснили, коли взагалі українці побачать живі гроші замість віртуальних.