Дві пачки борошна, пакет цукру, пляшка олії та два кілограми макаронів – саме стільки найчастіше коштує голос виборця в Україні. Втім, що ми отримує натомість, і чи робимо гірше самим собі, погоджуючи на підкуп?

На прикладі ситуації у Хмельницькому це пояснив у своєму Facebook юрист, блогер Михайло Шнайдер. Саме там днями провели "атракціон небаченої щедрості", суть якого була досить простою: роздавали місцевому населенню стандартні продуктові набори:

"Натовп із тих, хто "потребує", складався переважно з пенсіонерів, з самого ранку вишикувалася за безкоштовними пайками, видачу яких організував один місцевий "політичний діяч". Охочі отримати заповітний пакет із продуктами, шикувалися в довгу чергу. І кожен з них отримав, те за чим прийшов. Це дуже сумно. Тотальні злидні і байдужість, перетворюють людей на безмовний електорат. Тому вони і готові продавати свої голоси, а по суті своє майбутнє, за умовний пакет гречки і кілька сотень гривень. І мені стає дійсно страшно. Але не за себе, а за наших дітей та онуків, в якій Україні вони будуть жити? Що ми їм залишимо?", - скаржиться Шнайдер.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Підкуп виборців: не тільки гречка?

До речі, не лише у такий спосіб частенько намагаються "купити" ваш голос політики. Минулого року, приміром, у тренді було відкриття майданчиків – ціла подія з перерізанням стрічок, кульками й телекамерами.

Ну й куди ж без величезного надпису – хто спонсор усієї цієї краси, іноді для більшого ефекту депутати встановлюють на майданчиках свої портрети, щоб дорослі і діти звикали до обличчя "героя".

Інколи ремонтують храми, одразу по декілька в межах області, адже всім відомо, що релігійний аспект для українців досить важливий, от і тиснуть на "хворе місце".

Цікаво, що вперше появу гречки на парламентських перегонах зафіксували у 2012 році. У цей час ціна на неї різко "стрибнула" вгору.

Сьогодні гречка є символом підкупу виборців. Хоча поступово її витісняють продуктові набори з рису, олії, паштетів, чаю та цукерок.

Дивіться: Підкуп виборців та "підвіз" до дільниць: в Україні пройшли вибори до територіальних громад

Нагадаємо, українцям доступно показали основну причину економічної кризи в державі. Як повідомляв "Знай.ua", Супрун вказали на основні недоліки медичної реформи на прикладі реанімаційного відділення. Також "Знай.ua" писав, знайдено альтернативне пальне для машин.