Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

У 2001 році Генасамблея ООН прийняла рішення щороку в 6 листопада відзначати це свято. Під час прийняття рішення ООН враховувався збиток, який не просто завдає шкоди навколишньому середовищу під час воєн, але те, що він ще й погіршує екосистеми, природні ресурси і після припинення подібних конфліктів. Це стосується не однієї держави, а й усіх, на чиїй території проходить війна і найближчі райони. Тому заснували цей день, щоб привернути увагу до всіх екологічних наслідків воєн і тому, на скільки важливо відмовитися від експлуатації природи.

День шведської культури в Фінляндії

Цей день відзначають по всій Фінляндії з 1908 року в один і той же день і це загальнодержавне свято. Цей день ще називається прапор-днем, тому що в нього, як і в інші свята піднімають державний прапор. Свято присвячене Швеції і шведській культурі. У це свято нагадують про право використовувати рідну шведську мову в Фінляндії для всіх шведоязичних фінів. Хоча шведів у Фінляндії всього 6 відсотків, але шведська мова теж вважається державною, як і фінська. У це свято проводиться багато культурно-мистецьких заходів, під час них згадують відомих шведських діячів, співають національні пісні, проводять виставки, концерти, фестивалі та літературні вечори.

Православні свята:

  • Мученика Арефи і з ним 4299 мучеників.
  • Преподобного Зосими Верховського.
  • Ікони Божої Матері "Всіx Скорботних Радість".

Скорботна Божа Мати, Светец

Православні в цей день відзначають свято чудотворної ікони Божої Матері, яка називається «Всіх скорботних Радість». На ній зображена Діва Марія в оточенні людей, захоплених недугами в утисках, а також ангелів, які роблять благодіяння. На Русі з цього дня починалися зимові дівочі посиденьки. Як правило, дівчата займалися рукоділлям, а одночасно співали або розмовляли. Відбувалося все це при світлі скіпки, тому й сам день нерідко називали светци. «Руський светец - відрада дівчат», - говорили в народі. Також було прийнято молитися в цей день іконі Скорботної Божої Матері, просити її позбавити від скорботи і хвороб.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Іменини в цей день

Олексій, Опанас, Вікторія, Георгій, Іван, Іраклій, Лаврентій, Микола, Петро

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки