Міжнародний день проти фашизму, расизму і антисемітизму

Цей день встановили з ініціативи Міжнародної мережі проти расизму UNITED. Вночі з 9 на 10 листопада 1938 року в Німеччині почали масовий погром євреїв, який отримав назву «Кришталева ніч». Це була перша масова акція фізичного насильства від Третього рейху щодо євреїв. У цю ніч схопили 30 000 євреїв і відправили їх до концтаборів, ще 90 людей вбили, спалили тисячі магазинних вітрин і сотні синагог.

Щороку в цей день проводяться тематичні заходи в багатьох країнах: мітинги, виставки, демонстрації, все в пам'ять про жертв нацизму, терору на грунті національності, раси і антісемітстві.

Міжнародний день антиядерні акцій

Девіз цього дня: «Ми обираємо майбутнє без радіації!». Цей день за допомогою екологів і небайдужих громадян влаштовуються пікети і демонстрації, акції протесту. Біля небезпечних об'єктів організовують антиядерні табори, встановлюються інформаційні знаки там, де підвищений радіоактивний фон.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

День української писемності та мови

Цей день в Україні щороку відзначають 9 листопада за указом президента Кучми в 1997 році. Свято зроблене на честь літописця Нестора, який був послідовником творців писемності слов'ян Кирила і Мефодія. Витоки української писемності досліджують досі. Вважається, що саме з Нестора і починається письмова українська мова.

В цей день проводять різні урочисті та святкові заходи, покладають квіти до пам'ятника Нестора, нагороджують кращих літераторів і популяризаторів української мови, і звичайно ж видавництва, які випускають літературу рідною мовою.

До речі, це свято не тільки державний, воно ще і церковне. Тому що перший твір українською мовою, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.

Православні свята:

  • День пісний.
  • День пам'яті пpеподобного Нестора Літописця, Печерського, в Ближніх печерах.
  • Мученика Нестора Солунського.

Обітниця на Параскеву

9 листопада - напередодні дня святої Параскеви, християнської великомучениці, що жила в 3 столітті в Малій Азії. На Русі в цей день давали обітниці, тобто обіцянку щось зробити. Селянки часто давали обітницю за одну ніч виткати пелену для ікони Діви Марії. Якщо обітницю виконати, то можна загадати бажання, яке обов'язково збудеться, а також можна послати здоров'я рідним і близьким.

Іменини в цей день

Андрій, Афанасій, Віллі, Іван, Капітоліна, Максим, Марк, Нестор, Микола, Сергій, Степан

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки