Українська група соціологів "Рейтинг" поділилася результатами опитування українців з приводу оцінки впливових постатей різних періодів, які тим чи іншим чином вплинули на історичний розвиток чи навпаки, занепад держави.

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на оприлюднені результати соціологів.

Статистика свідчить, що до Йосипа Сталіна позитивне ставлення висловили 21% українців, 58% опитаних ставляться до нього негативно.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Серед історичних фігур найкраще українці ставляться до Богдана Хмельницького (73%) та Михайла Грушевського (68%). Також близько половини опитаних позитивно ставляться до Івана Мазепи", - зазначається в результатах опитування.

До Леоніда Брежнєва і Петра I мають позитивне ставлення 47% і 43% опитаних відповідно.

При цьому, до Степана Бандери позитивно ставляться лише 36% респондентів, 34% оцінюють його негативно. До Симона Петлюри як позитивно, так і негативно ставляться по 30% респондентів.

У свою чергу, швидше негативно, ніж позитивно опитані ставляться до Володимира Леніна та Михайла Горбачова. Як виявилося, понад 50% українців висловили негативне ставлення до цих історичних діячів.

У цілому за останні 6 років ставлення до історичних постатей в Україні покращилося. Ставлення до Сталіна і Леніна практично не змінилося, а до Петра I - погіршилося.

"Істотні відмінності в сприйнятті у макрорегіональному розрізі спостерігаються відносно російських і радянських історичних постатей, яких значно краще сприймають у південно-східних регіонах. За винятком Горбачова, до якого краще ставляться на Заході. З іншого боку, такі фігури, як Петлюра і Бандера краще сприймаються на Заході. Натомість Хмельницький та Грушевський однаково добре оцінюються жителями всіх частин України", - розповідають соціологи.

Соціологи додають, що опитування проводилося протягом 20-29 жовтня 2018 серед 2 тисяч респондентів у віці від 18 років. Ймовірність похибки не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, згідно статистиці, війна на сході України (66%) та хабарництво, корупція у владі (43%) – це дві головні проблеми загальнодержавного рівня в нашій країні. Про це свідчать результати опитування КМІС, центр Разумкова та соціологічної групи Рейтинг.

Раніше Знай.uа писав про те, що у Одесі, де останнім часом почастішали жорсткі атаки на проукраїнських активістів, активно зростають сепаратистські настрої.

Також Знай.uа повідомляв, що у Росії відбувається стрімке падіння рейтингів президента Володимира Путіна.