Повір'я

Люди вірили, що архангела Михаїла боїться будь-яка нечисть і ховається якнайдалі, навіть під землю провалюється з його появою. Але Архангел воював не тільки з нечистою силою, його ще вважали і покровителем воїнів, він допомагав в боях з іноземцями, піднімав бойовий дух і зміцнював мужність.

І хоча Михайла щиро шанували і поважали, але все одно надовго зберігся язичницький звичай задобрювати дворового, а то він ще образиться і піде до лісовика. Якщо він піде, то нечиста сила відразу займає його місце і все добро йде за вітром. Тому рано вранці господині виносили перед дверима велику чашу з пивним суслом і ставили її у порога. При цьому говорили: «Сусідушка Дворовий! Не ходи з двору, не губи худобу! Не кажи лукавому путі-дороги! ». Іноді дворовому приносили гречану кашу, масляні пироги, компот. А також у дворі проводили смугу дьогтем, нібито Дворовий не може через неї перейти.

Для задобрювання інших дрібних бісів влаштовували «курячі іменини». Для цього самому худому і старому півню відрубали голову в жертву. Також вважається, що в Михайлів день не можна підвищувати голос і вже тим більше сваритися. А потрібно просити вибачення і миритися.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Прикмети на 21 листопада

  • З Михайлова дня зима стоїть, земля мерзне.
  • Якщо вранці з'явився іній, то зима буде сніжною.
  • Якщо вранці стелиться туман - буде відлига.
  • Якщо день видався ясним, то скоро прийдуть міцні тріскучі морози.
  • Якщо в Михайлів день йде мокрий сніг, то весна буде дощовою.
  • Якщо на деревах залишилося мало шишок, а на дубі багато жолудів, то зима буде м'якою і теплою.
  • Якщо почути дзвони в цей день, то в будинок прийде біда.
  • Народжені 21 листопада зазвичай доживають до глибокої старості. Вони наділені міцним здоров'ям і завжди готові захищати слабких. Ці люди знають толк в травах. Носити їм слід гранат.

Раніше Знай.ua повідомляв, курс долара сильно зіпсує українцям новорічні свята.

Нагадуємо, що легендарна провісниця зробила прогноз на тиждень.

Також Знай.ua повідомляв про те, що існує 5 типів імен, якими ні в якому разі не можна називати дитину.