Українським підліткам хочуть дозволити самостійно обирати свого лікаря та зберігати в таємниці від батьків стан свого здоров'я.

Про це йдеться в опублікованому проекті закону про права підлітків у сфері охорони здоров'я.

Представники Міністерства охорони здоров'я винесли проект на обговорення та сподівають отримати від депутатів схвального рішення, - пише "Сьогодні".

У відомстві зазначають, що сьогодні у підлітків досить багато прав. Наприклад, 14-річні можуть самостійно звертатися до суду і визначати своє місце проживання, 16-річні - працювати за трудовим договором, нести кримінальну та адмінвідповідальність і навіть бути підприємцями.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А от що стосується охорони здоровя, тут закон не дозволяє повною мірою забезпечити права підростаючого покоління.

Тож у МОЗ пропонують чітко визначити термін "підліток" та його права.

Щодо медоглядів, лікарів у свою чергу зобов'яжуть доступно і правдиво розповісти підлітку про нюанси його діагнозу і варіанти лікування. Також за запропонованими нормами, лікарям заборонено без згоди юного пацієнта розповідат батькам проконсультацію, діагноз і таке інше. Раніше такі можливості були передбачені тільки для повнолітніх.

Таким чином у відомстві переконують, що підлітки зможуть почувати себе впевненіше, частіше відвідувати лікарів та не соромитися на консультаціях.

Адже саме через страх та сором перед батьками часто стають причиною відмови вчасно розповісти про проблеми зі здоров'ям та піти долікаря.

У своїй більшості і самі діти підтримують запропоновані норми. Недавнє опитування U-Report від ЮНІСЕФ показав, що майже 80% українських підлітків не хочуть, щоб їх медичні дані передавали батькам без їх згоди.

Однак більшість українських батьків проти цієї ініціативи. Перше, що потрібно зробити, на думку дорослих, це започаткувати у школаху якісь куси чи уроки, на яких навчатимуть, як потрібно дбати про своє здоров'я, у яких випадках бити на сполох та як вберегтися від небезпеки і таке інше.

Нагадаємо, до 2050 року близько половини населення Землі буде страждати від короткозорості.

Як повідомляв портал Знай.ua, медики розробили медичний сканер, який дозволяє швидко отримати тривимірне зображення всього тіла людини.

Також Знай.ua писав про те, що на Дніпропетровщині спалах сказу. Щоб запобігти поширенню смертельної недуги над лісами з літаків розкидатимуть вакцину.

Дивіться: Все про лікування та ліки в Україні